'Voorstanders van Turkije bij EU te stil'

Icoon Europa De voorstanders die Turkije graag lid van de Europese Unie zien worden, laten te weinig van zich horen. Meestal zijn alleen tegenstanders als Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid in beeld. Dat stelt Floris Maljers, voormalig bestuursvoorzitter van Unilever, in het Financieele Dagblad.

Maljers is voor toetreding van Turkije tot de EU. De belangrijkste reden om Turkije lid te maken van de EU heeft volgens Maljers te maken met geopolitieke redenen. "Door Turkije op te nemen kunnen we waarborgen dat er in het land een democratisch regime blijft, net zoals we dat in het verleden hebben gedaan met landen als Spanje en Portugal die uit een periode van dictatuur kwamen voordat ze lid werden. We hebben er als EU een groot belang bij dat er in Turkije geen islamitische fundamentalisten aan de macht komen. Voor onze veiligheid is het beter dat Turkije naar het Westen valt dan naar het Oosten en zich bij een land als Iran aansluit", aldus Maljers.

Economische redenen zijn er ook wel, maar die zijn veel minder zwaarwegend. Zo is er al vanaf 1996 een douane-unie tussen Turkije en de EU. Dat betekent dat er al sprake is van vrij goederenverkeer tussen Turkije en de EU-lidstaten, met uitzondering van Cyprus. "Ik verkeer nogal frequent in industriële kringen. Daar wil men Turkije er graag bij. Het land heeft een belangrijke industriële markt, waarop we als Nederland veel kunnen afzetten. Dat belang moet meer over het voetlicht worden gebracht".

Hij vindt dat Nederlandse politici aan koudwatervrees lijden. "Ze scharen Turkije ten onrechte onder alle moslims. Ze vergeten dat het een seculier land is met strikte scheiding tussen kerk en staat. Ze gaan er ook aan voorbij dat integratie- en criminaliteitsproblemen in Nederland met moslims vrijwel altijd door Marokkanen worden veroorzaakt en niet door Turken". Maljers heeft kritiek op de politieke partijen. "Veel partijen in Den Haag gaan er erg van uit dat als Turkije bij de Europese Unie komt Nederland zal worden overspoeld met Turkse gastarbeiders en er in Turkije problemen zullen blijven met de democratie en de mensenrechten. Tegelijk laten ze wel per 1 januari probleemlanden als Roemenië en Bulgarije zonder slag of stoot EU-lid worden". zei hij.

Hij heeft ook kritiek op Turkije. Zo vindt hij dat de Turkse regering zich te hard opstelt in de toetredingsonderhandelingen. "Dat zet niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere EU-lidstaten kwaad bloed". Maljers is na zijn vertrek uit Turkije als Unilever-manager het land altijd blijven bezoeken. Hij gaat er vaak heen om vrienden te bezoeken en draagt financieel bij aan twee Turkse stichtingen die zich inzetten voor onderwijs aan arme kinderen. Ook spreekt hij de Turkse taal.