Alle Israëlische troepen weg uit Gazastrook

Icoon Israël/PalestinaHet Israëlische leger heeft al zijn militairen teruggetrokken uit de Gazastrook voordat het staakt-het-vuren op zondag van kracht werd. "Er zijn nu geen troepen in Gaza", aldus een woordvoerster van het leger.

Alle militairen zijn in de nacht van zaterdag op zondag teruggehaald, voegde ze daar aan toe. Zondagochtend om zes uur lokale tijd werd een staakt-het-vuren van kracht dat de radicale Palestijnse organisaties een avond eerder waren overeengekomen. President Abbas stelde de Israëlische premier Olmert op de hoogte van de stap. Het kantoor van de regeringsleider zegde daarop toe dat alle militaire operaties tegen Gaza zouden worden gestaakt als de aanvallen op Israël ophouden.

Abbas heeft de premier gezegd dat alle Palestijnse facties achter de overeenkomst staan. Hij vroeg in ruil dat Israël alle militaire operaties in de Gazastrook zou staken en de militairen zou terugtrekken. "De premier heeft president Abbas verteld dat Israël daar welwillend tegenoverstaat omdat Israël alleen actief is in de Gazastrook als antwoord op het geweld. Met het eind van geweld, zal Israël graag zijn troepen terugtrekken", aldus een woordvoerster van Olmert.

Volgens Palestijnse ooggetuigen trokken Israëlische militairen zich inderdaad in de nachtelijke uren terug uit het noorden van de Gazastrook. Ze hebben vooral daar wekenlang jacht gemaakt op Palestijnse commando's die raketten wilden afvuren op Israël.

Complicaties
Een uur nadat het staakt-het-vuren van kracht was geworden, hebben Palestijnen alweer een Qassam-raket afgevuurd op het zuiden van Israël. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen, maar Israël ziet de actie wel als een provocatie. De Israëlische minister van Defensie Amir Peretz heeft zondag gedreigd dat Israël zijn militaire operaties op de Gazastrook zal hervatten als er nog meer Palestijnse raketten worden afgevuurd.



"Er zijn nu geen troepen in Gaza"