CD Britse moslimband uiterst omstreden

De laatste cd van de islamitische band Fun-Da-Mental uit Groot-Brittannië is zo controversieel dat critici in het Verenigd Koninkrijk amper kunnen geloven dat de teksten zo maar mogen worden gepubliceerd. Voordat de BBC over de band berichtte, liet de omroep eerst door juristen onderzoeken of het afdrukken van de teksten niet tegen de wet was.

De frontman van de band, Aki Nawaz, zegt niets verkeerds te zien in liedjes over zelfmoordterroristen, een moskee op Ground Zero of uitspraken van Osama bin Laden gelardeerd met een soulvolle backbeat. Hij zegt juist bruggen te willen bouwen. ''Moslims krijgen vaak het verwijt dat zij zich afzijdig houden in het debat over terrorisme. Ik vind dat terecht en wil met mijn nieuwste cd de discussie aanzwengelen.''

De cd is getiteld 'All is war, the benefits of g-had' (spreek uit: jihad) en de band had de grootste moeite het album uitgebracht te krijgen. Zelfs het eigen platenlabel van Fun-Da-Mental trok de handen af van het project. Twee directeuren betwijfelen of Nawaz' verzoeningsgerichte boodschap met teksten als ''Ik zal wraak nemen, met mijn laatste adem zal ik opstaan om jullie te vervloeken'' wel op de juiste waarde worden geschat door het grote publiek. Ze verwachten rechtzaken en dreigden al met opstappen als 'All is war' toch bij hen zou verschijnen. HMV en Virgin, de grootste platenzaken in Groot-Brittannië, durfden het niet aan de cd te verkopen. Ze zijn bang voor reacties van boze klanten.

Fun-Da-Mental bestaat al sinds 1991 en heeft een trouwe schare fans, vooral jongeren van Pakistaanse komaf. De eerdere cd's trokken veel minder belangstelling, hoewel ook die vol staan met opruiende, boze muziek.

De 43-jarige frontman van de band, zelf vader van vier kinderen die in Londen wonen, zegt absoluut tegen aanslagen te zijn: ''Mijn eigen zoontje zat op het moment van de aanslagen in de metro. Hem is niets overkomen, maar het had wel gekund. Ik verwerp de aanslagen, maar ook het buitenlandse beleid.''