'Blowverbod vermindert overlast'

Icoon Binnenlands Het blowverbod in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes lijkt te werken. Bijna de helft van de inwoners en eenderde van de ondernemers merkt dat de overlast van blowende jongeren is afgenomen. Dat heeft het stadsdeel geconcludeerd uit onderzoek. Sinds februari is er op en rond het Mercatorplein een blowverbod ingesteld om overlast te verminderen.

Driekwart van de ondervraagden vindt het blowverbod een goed initiatief. Bewoners van de buurt stellen minder last te hebben van jongeren in portieken. Ook worden mensen minder vaak op straat lastiggevallen of bedreigd. Het blowverbod is bekend in de buurt: negen van de tien bewoners weet dat er een blowverbod geldt.

De maatregel en het bijbehorende verkeersbord 'verboden te blowen' werden wereldnieuws. Nadat er twee van dergelijke verbodsborden gestolen waren, besloot het stadsdeel de borden te verkopen. Het bord is vooral bij Amerikanen populair, maar ook veel Australiërs, Duitsers en Zweden hebben het bord gekocht. De winst van de verkoop is gebruikt voor een project dat allochtone jongeren informeert over drugs en alcohol.