Twaalfjarige verliest geding om behandelplek

Icoon MisdaadDe 12-jarige Haarlemmer Leo zit in een jeugdgevangenis. Hij werd eind juli uit huis geplaatst omdat hij niet meer te handhaven was. Leo heeft psychiatrische hulp nodig, maar verbleef wegens een tekort aan plaatsen in behandelinrichtingen in een jeugdgevangenis. Hij zat daar tussen overwegend delinquente jongeren. Om een psychiatrische behandeling af te dwingen, stapte de 12-jarige knul naar de rechter, waar hij vandaag nul op het rekest heeft gekregen.

De raadsman van de jongen, Jelle Klaas, betreurt dat het geding is verloren, maar wijst ook op de positieve punten. Zo heeft de rechter gezegd dat het verblijf van de hulpbehoevende Leo in een gevangenis uitermate onbevredigend en maatschappelijk ongewenst is. Het proces werd gesteund door de stichting 'Defence for Children International'. Deze organisatie vindt dat de overheid kinderen als Leo niet moet opsluiten in een gevangenis maar juist extra moet beschermen.

Ondertussen toch overgeplaatst
Enkele dagen voor de rechtszaak, op maandag, is Leo alsnog overgeplaatst naar een behandelinrichting. Justitie ontkent dat deze overplaatsing iets te maken heeft met het kort geding, maar raadsman Klaas denkt daar het zijne van.

Het kabinet beloofde vorig jaar om extra plaatsen in behandelcentra vrij te maken voor kinderen zoals Leo. Deze zomer bleek dat de capaciteit van de jeugdzorg nog steeds tekortschiet en dat het nog jaren zal duren voordat dit gebrek geheel is opgeheven.