Napels geteisterd door maffiageweld

Icoon Misdaad In de Italiaanse stad Napels wordt al enkele weken een bloedige maffiaoorlog gevoerd. Al zeker twaalf mensen zijn de afgelopen tien dagen vermoord. Donderdagochtend werd een 32-jarige man in de binnenstad neergestoken. Ook werden er eerder deze week twee mannen op klaarlichte dag op straat geëxecuteerd.

De maffiaoorlog wordt uitgevochten door verschillende delen van de Camorra. Een van de clans eist een groter deel van de drugsopbrengsten op. De clans die momenteel verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het geweld, komen uit de voorsteden Scampia en Secondigliano. Binnen deze wijken heeft de maffia de macht volledig in handen. Zo is het daar verboden voor motorrijders om een valhelm te dragen, omdat ze anders te moeilijk te herkennen zijn. Overtreding van dit verbod kan de dood tot gevolg hebben.

Een 63-jarige inwoner typeert het systeem als door en door verrot. "Er heerst angst. Zelfs schoolkinderen vragen de Camorra om bescherming." Volgens senator Roberto Calderoli van de conservatieve partij Lega Nord is Napels "een riool dat moet worden schoongemaakt en bevrijd van alle ratten."

Hoewel er steeds meer stemmen opgaan om het leger in te zetten om zo de maffia terug te dringen, wil de Italiaanse premier Romano Prodi daar voorlopig nog niets van weten. Wel heeft de regering al aangekondigd dat er duizend extra agenten ingezet zullen gaan worden.