Programma EénNL: Voor één Nederland

Icoon VerkiezingenEénNL, de partij van Marco Pastors, presenteerde vandaag het verkiezingsprogramma van de partij. De partij wil van Nederland één plek voor íedereen maken. "Als alle mensen zich aan onze regels houden, wordt dit land weer één Nederland", aldus Pastors. Vooral de vrijheid van meningsuiting staat volgens hem onder druk. "Als mensen zich onderdrukt voelen, gaat het mis".

Het programma telt vijf prioriteiten. De partij zet in op veiligheid, onderwijs, de verzorgingsstaat, integratie en bestuurlijk Nederland. Zo wil de partij het aantal ministeries terugbrengen tot zes, moet de Eerste Kamer worden afgeschaft, moet moord met 15 jaar gevangenisstraf worden bestraft en krijgen etnische en religieuze organisaties geen subsidies meer.

De partij kiest ervoor om voor de integratie niet de harde toon te voeren die bijvoorbeeld Wilders heeft en wil niet bestempeld worden als 'integratiepartij'. Over dat onderwerp zelf is het programma duidelijk. Iedereen die Nederlander wil worden, moet binnen een jaar een inburgeringsdiploma hebben en Nederlands spreken. Ook moet gezichtsbedekkende kleding in openbare ruimtes en op straat worden verboden. De partij twijfelt eraan of islamitische scholen deze waarden wel uitdragen. EénNL wil dan ook dat de controle hierop wordt verscherpt, hoewel het géén afschaffing wenst van speciaal onderwijs. "We zeggen vooral; dit mag niet. Als het voor iedereen duidelijk is wat niet mag, komt het goed", meent Hikmat Mahawat Khan, de nummer drie van de lijst. "We moeten geen Casablanca aan de Amstel worden of een Istanbul aan de Maas."

"De islam moet een religie worden, net als alle andere, waar de gelijkheid van mannen en vrouwen wordt uitgedragen. Maar ook hoe wij in Nederland omgaan met homoseksuelen." verduidelijkt Pastors. Overigens ligt hier nog wel een uitdaging ook naar andere geloven toe.

Pastors
"Als alle mensen zich aan onze regels houden, wordt dit land weer één Nederland," aldus Marco Pastors, de lijsttrekker van EénNL.