Rechters in zaak Mink K. van zaak gehaald

De wrakingskamer van de rechtbank in Rotterdam heeft de rechters die de moordzaak tegen 'topcrimineel' Mink K. behandelen, van de zaak gehaald. Dinsdag had de advocaat van K., Adèle van der Plas, hier al op aangedrongen.

Van der Plas en K. twijfelden ernstig aan de onpartijdigheid van de rechters die het proces voerden. De verdachte en zijn raadsvrouw vielen vooral over de uitlating van de rechtbank dat de belastende verklaringen van twee getuigen tot dusver door niemand zijn weersproken.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 44-jarige K. ervan dat hij de moord op drugshandelaar Jaap van der Heiden in 1993 heeft beraamd en laten uitvoeren. Van der Heiden (47) vond de dood toen een aan de voordeur van zijn woning in Alkmaar bevestigde bom ontplofte.

Advocate Van der Plas, die de succesvolle wraking vrijdag bevestigde, vond het standpunt van de rechtbank over de twee getuigenverklaringen "een regelrechte aanwijzing van vooringenomenheid" en wilde daarom dat andere rechters de zaak zouden overnemen. Zij meent dat zij uitvoerig uiteen heeft gezet dat de twee getuigen wel degelijk worden tegengesproken door onderzoeksresultaten en andere verklaringen.

De twee getuigen zijn personen uit het criminele milieu die hebben verklaard dat Mink K. rechtstreeks betrokken is bij de aanslag op Van der Heiden. Volgens Van der Plas gaat het om twee notoire leugenaars en fantasten. Hun verklaringen acht zij daarom van nul en generlei waarde.

Ook andere getuigen hebben getwijfeld aan het waarheidsgehalte van de belastende uitlatingen van de beide 'kroongetuigen'. Dit is voor het Openbaar Ministerie aanleiding geweest een ander onderzoek in te stellen naar hun betrouwbaarheid. De resultaten van dit onderzoek zijn nog niet bekend.

'Topcrimineel' Mink K.
'Topcrimineel' Mink K.