Opvolger Space Shuttle is 'Orion'

Icoon RuimtevaartDe opvolger van de Space Shuttle gaat 'Orion' heten. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. Officieel zou de naam pas 31 Augustus tijdens een persconferentie bekend worden gemaakt, maar daar waren de astronauten aan boord van het International Space Station blijkbaar niet van op de hoogte. Tijdens een gesprek met de Amerikaanse astronaut Jeff Williams die momenteel in de ruimte verblijft, liet hij de naam vallen.

Intussen zijn ook de namen van de draagraketten bekend: 'Ares I' en 'Ares V'. Op 31 Augustus zal NASA naast de nieuwe namen ook bekend maken welk bedrijf het contract krijgt om het nieuwe ruimtevaartuig te produceren. Op dit moment zijn Lockheed Martin en een team van Boeing en Northrop Grumman de twee kandidaten.

De nieuwe Orion lijkt op een uit de kluiten gewassen Apollo capsule en kan zes astronauten vervoeren. Vanaf 2014 zal Orion beginnen met pendelen tussen Aarde en het International Space Station.

Foto's van 'Orion' van de NASA website lijken erg veel op het ontwerp van Boeing/Northrop Grumman, dus er gaan speculaties rond dat zij het uiteindelijke contract zullen winnen.


Orion

Met dank aan maartena voor de submit.