Brussel: Werkgever mag roker weigeren

Icoon EuropaEen woordvoerder van de Europese Commissie (EC) heeft vandaag gezegd dat het voor werkgevers binnen de EU toegestaan is om rokers te weigeren om het feit dat ze roken. De kwestie was eerder aanhangig gemaakt door de Britse gedeputeerde Catherine Stihler. Zij had eurocommissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Zaken Vladimir Spidla gewezen op een personeelsadvertentie van een Iers bedrijf. Hierin schreef het bedrijf dat rokers niet op de functie hoefden te solliciteren.

De eurocommissaris heeft nu dus laten weten dat er geen enkele Europese regel is die dit verbiedt. Hij wijst erop dat de Europese antidiscriminatiewetgeving alleen discriminatie op grond van "ras, etniciteit, handicap, leeftijd, seksuele oriëntatie, religie en geloof" verbiedt. "Een personeelsadvertentie die stelt dat 'rokers niet hoeven te solliciteren' lijkt niet onder een van deze verboden gronden te vallen," zei hij.

Stihler had Spidla vooral naar de kwestie gevraagd, omdat de Ierse regering niets tegen het adverterende bedrijf wilde ondernemen. De regering was namelijk tot dezelfde conclusie gekomen als Spidla nu. Wel is het zo dat nationale wetten werkgevers kunnen verbieden onderscheid te maken tussen rokers en niet-rokers.