Nieuwe mutaties vogelgriep gevonden

Icoon VogelgriepIn de lichamen van zes Indonesische slachtoffers van het H5N1-vogelgriepvirus zijn 32 mutaties van het virus ontdekt. Het virus zou van mens op mens zijn overgedragen. De bij het onderzoek betrokken wetenschappers weten echter niet zeker hoe belangrijk deze ontdekking is. Dat is te lezen in de vandaag verschenen uitgave van het vooraanstaande vakblad Nature.

"De functionele betekenis van de mutaties is onduidelijk - de meeste lijken onbelangrijk", aldus het artikel in Nature. Toch zijn de onderzoekers van mening dat hun bevindingen aantonen dat er meer openheid van gegevens over het dodelijke virus noodzakelijk is. Alleen op die manier zou het virus beter begrepen en bestreden kunnen worden. Door het vakblad Nature benaderde virologen zeggen dat de onduidelijkheid te wijten is aan het feit dat bepaalde informatie wordt achtergehouden.

De World Health Organization (WHO) heeft toegegeven dat het virus in dit geval waarschijnlijk door intermenselijk contact is overgedragen, maar stelde in mei van dit jaar tevens dat er geen belangrijke mutaties waren gevonden. Volgens Nature is die verklaring correct, maar had er meer gezegd kunnen worden over de gevonden veranderingen. Zo zou één van de mutaties resistent zijn tegen het antivirale geneesmiddel amantadine. Hierover was in de verklaring van de WHO niets terug te lezen.