Nieuwe antiterreureenheid komt er toch

Icoon TerrorismeBinnenkort kan de nieuwe interventie-eenheid, die moet optreden bij acuut terroristisch gevaar, van start gaan. Het was de bedoeling dat de eenheid er begin dit jaar al zou zijn, maar door geldgebrek was dit niet mogelijk. De betrokken ministers hebben ondertussen financiële overeenstemming bereikt.

Uit de vierde voortgangsrapportage terrorismebestrijding, van de minister van Justitie Piet Hein Donner en de minister van Binnenlandse zaken Johan Remkes, blijkt dat er een financiële overeenstemming is bereikt zodat de eenheid alsnog gevormd kan worden. Een woordvoerder zei dat er voor de Dienst Speciale Interventies (DSI) zeventien miljoen euro is gereserveerd. De dienst zal onder het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vallen.

De aanleiding voor het oprichten van de DSI is de arrestatie in 2004 van twee leden van de Hofstadgroep in Den Haag. Destijds hadden de speciale eenheden een hele dag nodig om ze veilig in te rekenen. Om dit soort situaties te voorkomen is de DSI opgericht. Met de nieuwe eenheid zijn politietaken samengevoegd met defensiewerkzaamheden.


Met dank aan mstx voor de submit.