Verschijningsverbod Iraanse krant door spotprent

Icoon BuitenlandsDe staatskrant Iran heeft van de Iraanse regering een verschijningsverbod voor onbepaalde tijd opgelegd gekregen, zo meldt de Iraanse staatsomroep. Ook zijn zowel de hoofdredacteur als een cartoonist van het blad opgepakt en overgebracht naar de Evin-gevangenis in de hoofdstad Teheran. Aanleiding voor de maatregelen is een spotprent die vrijdag in de krant verscheen en die de woede opwekte van de Azerische minderheid in het land.

De publicatie van de prent, waarin een Azeri-sprekende kakkerlak te zien is, leidde maandag tot rellen in Tabriz, de hoofdstad van de Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan. Daarbij koelden honderden demonstranten hun woede onder meer op de ruiten van het kantoor van de gouverneur. De politie joeg de menigte uiteindelijk met behulp van traangas uiteen.

Het verschijningsverbod voor Iran is het eerste dat is opgelegd voor een Iraanse krant sinds Mahmoud Ahmadinejad vorig jaar aantrad als president. De Azeri maken ongeveer een kwart van de Iraanse bevolking uit. Ze wonen voornamelijk in het noordwesten van het land.
Met dank aan Clourhide voor de submit.