Misdaad nauwelijks gestegen in 25 jaar tijd

MisdaadUit een zeer lijvig onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de misdaadcijfers de afgelopen 25 jaar nauwelijks zijn gestegen. In 2004 werden er ruim 4,5 miljoen delicten gepleegd. Dat is 600.000 meer dan in 1980. De bevolking is in de tussentijd echter ook met zo'n 2 miljoen mensen toegenomen. Afgezet tegen die grotere bevolking is de feitelijke kans om slachtoffer te worden van criminaliteit, dan niet veel gestegen.

De meeste misdaden betreffen kleine criminaliteit die geen lichamelijk letsel en slechts geringe schade opleveren (fietsendiefstal, vernieling etc.). Enkele honderdduizenden landgenoten zijn jaarlijks wél slachtoffer van criminaliteit die ernstige lichamelijke of financiële gevolgen heeft.

Cijfers
In 2004 betrof het aantal geweldsdelicten (bedreiging, mishandeling, seksueel geweld) in Nederland 964.000; daarbij waren 725.000 Nederlanders slachtoffer van zo'n delict. Het aantal diefstaldelicten (inbraak, fiets/autodiefstal etc) bedroeg dat jaar ruim 1,7 miljoen; ruim 1,6 miljoen burgers waren er slachtoffer van. Het aantal delicten dat onder vernieling valt bedroeg in 2004 ruim 1,8 miljoen (ruim 1,5 miljoen gedupeerden).

Het grootste risico om slachtoffer te worden van criminaliteit lopen alleenstaande allochtone mannen. De autochtoon met een gezin heeft de minste kans slachtoffer te worden van een delict.

Slechts een klein deel van de plegers van een delict wordt uiteindelijk gestraft voor hun daad. Zo telde men in 2004 4,6 miljoen delicten waarbij 3,4 miljoen Nederlanders slachtoffer werden. In slechts 1,3 miljoen gevallen werd aangifte gedaan. Daarvan werd 10% opgehelderd. Uiteindelijk handelde het Openbaar Ministerie (OM) 100.000 zaken af. In 54.000 zaken waarin een verdachte voor de rechter moest verschijnen, werd een straf opgelegd.

-
Voor geïnteresseerden: Het gehele onderzoek (263 pagina's) is hier te downloaden (.pdf bestand, ruim 2,5 mb).

Met dank aan _emanresu_ voor de submit.