Inkomsten Tweede Kamerleden op internet

Icoon PolitiekDe bedragen die Tweede Kamerleden verdienen met hun nevenfuncties, staan sinds kort op internet. De hoogte van de inkomsten van de politici zijn te vinden op de website van de Tweede Kamer. Het bestuur van de Kamer kwam zelf met het voorstel om de inkomsten openbaar te maken na een debat over publieke moraal.

Het overzicht van de inkomsten is gebaseerd op opgave van de Kamerleden zelf. Te zien valt bijvoorbeeld dat Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) maar liefst 21 nevenfuncties heeft, maar dat deze allemaal onbetaald zijn. Beter doet Bibi de Vries (tevens VVD) het: zij verwacht dit jaar als voorzitter van de Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie 42.180 euro te verdienen. De Vries moet hiervan wel 15.067 euro verrekenen met haar inkomsten als Kamerlid. Kamerleden ontvangen zo'n 80.000 euro aan salaris, officieel schadeloosstelling geheten.

Onbekend is hoeveel VVD-politica Ayaan Hirsi Ali per jaar verdient met haar publicaties. De grootte van haar royalties verschilt namelijk "van jaar tot jaar". Hoe betrouwbaar de cijfers zijn, is echter nog de vraag. VVD-fractieleider Van Beek schat zijn inkomsten als lid van de Raad van Advies van Masterfoods in Veghel bijvoorbeeld op 4550 euro, terwijl zijn PvdA-collega Pauline Smeets voor dezelfde functie 5750 euro per jaar opgeeft.