Jyllands-Posten aangeklaagd door moslims

Cartoon MohammedEen groep van 27 Deense moslimorganisaties heeft een aanklacht ingediend tegen Jyllands-Posten, de krant die het eerst de omstreden cartoons van de profeet Mohammed plaatste. De aanklacht wegens laster volgt op de beslissing van het Deens openbaar ministerie, die twee weken geleden bekend maakte juist niet tot strafrechtelijke vervolging van de krant over te gaan.

Volgens het OM is publicatie van de door moslims gewraakte prenten niet in strijd met de Deense wet. De moslimorganisaties vinden de spotprenten en de begeleidende tekst, waarin werd gesteld dat de tekeningen werden afgedrukt om tegenwicht te bieden aan veronderstelde zelfcensuur onder moslims, echter lasterlijk en krenkend. Mohammed wordt volgens de Deense moslims afgebeeld als zijnde oorlogszuchtig, een onderdrukker van de vrouw, een crimineel, gestoord en onintelligent en bovendien zou een verband worden gesuggereerd tussen de profeet en oorlog en terrorisme.

Het doel van de plaatsing van de prenten was het voor schut zetten van Mohammed en de gehele islamitische wereld, zo wordt gesteld in de aanklacht. De organisaties eisen een schadevergoeding van 100.000 kroon (13.400 euro) van hoofdredacteur Carsten Juste en de chef van de kunstredactie van de krant, Flemming Rose, onder wier verantwoordelijkheid de tekeningen zijn gepubliceerd.

Met dank aan POLITIEK_IS_MOORDEND voor de submit.