Bin Laden wilde ook Witte Huis aanvallen

TerrorismeOsama bin Laden heeft terreurverdachte Zacarias Moussaoui persoonlijk opdracht gegeven voor een aanval per vliegtuig op het Witte Huis. Dat verklaarde de verdachte gisteren zelf tijdens een verhoor bij federale rechtbank in Alexandria (Virginia) waar hij terechtstaat.

Moussaoui, ook wel de '20ste kaper' genoemd, heeft gezegd dat hij moest toeslaan op 11 september 2001. Het had de vijfde aanslag in de VS op die dag moeten zijn. Hij had de aanslag op het Witte Huis moeten plegen met Richard Reid, de bekende Britse bomschoen-terrorist.

De Franse Marokkaan zit al vast voordat de aanslagen op 11-9-2001 plaatsvonden. Toch zei hij tijdens verhoren, die plaatsvonden voor die terreurdaden, niets over de op handen zijnde terreur. Gisteren vertelde hij gelogen te hebben tijdens eerdere verhoren omdat hij de aanslagen niet wilde verraden. De verdachte riskeert de doodstraf met zijn gister in de rechtszaal gedane uitlatingen. De aanklagers hoeven daarvoor alleen maar te bewijzen dat door zijn niet gedeelde voorkennis minstens één iemand om het leven is gekomen.

Voor zover bekend waren negentien mannen betrokken bij de aanvallen op 11-9-2001 in New York en Washington. Zij kaapten vier vliegtuigen. Twee vlogen de Twin Towers in, een ander vloog zich te pletter in het Pentagon en één stortte neer in een veld in Pennsylvania. Daarbij vonden de kapers en bijna 3.000 mensen de dood. Het doelwit van het neergestorte toestel is nooit bekend geworden, alhoewel vaak gesuggereerd is dat het om het Witte Huis zou zijn gegaan.