Klacht tegen BNN na 'hinderlijke achtervolging'

Logo BNN UniversityDe Raad voor de Journalistiek behandelt aankomende vrijdag een klacht van iemand die zegt "hinderlijk achtervolgd" te zijn door een presentator van het BNN-programma BNN University. Beelden hiervan werden in het programma uitgezonden onder de titel 'Peen in the ass'.

Nadat de klager had gepind in een winkelcentrum, volgde de presentator de man. Slechts met veel moeite kon de klager hem van zich afschudden. De man zegt de situatie als dreigend te hebben ervaren en deed ook aangifte bij de politie.

Nadat de man later door een familielid werd geattendeerd op het feit dat de achtervolging was opgenomen en uitgezonden, besloot de man naar de Raad voor de Journalistiek te stappen. Hij was niet op de hoogte van de opnames.

BNN-voorzitter Laurens Drillich geeft toe dat de bewuste scène "een minder geslaagd item" van het programma was. "De makers wilden de reacties filmen van mensen op onschuldige, lichtelijk irritante gedragingen. Ze waren een beetje aan het zieken. Wat mij betreft moet dat kunnen, in winkelcentra word ik ook regelmatig lastig gevallen door opdringerige krantenverkopers en dergelijke."

Wel laakbaar vindt Drillich dat de makers zich niet hebben bekendgemaakt aan de klager. "Daarin hebben de makers een fout gemaakt. Dat kan gebeuren als je met jonge programmamakers werkt, die maken beginnersfouten. Na dit geval hebben we er intern weer eens op aangedrongen dat er altijd toestemming voor uitzending gevraagd moet worden. Als dat toen ook was gebeurd, hadden we nu niet met deze zaak gezeten. We hebben een steekje laten vallen, maar hebben de klager er overigens wel excuus voor gemaakt."

Een fragment van hinderlijke achtervolgingen door BNN-presentator Filemon Wesselink is hier (Windows Media Player) of hier (Real Player) te zien. Of het bewuste fragment hier ook te zien is, is niet duidelijk.

Toevoeging: De bewuste 'peen in the ass' blijkt niet Filemon Wesselink geweest te zijn, maar het gaat om Dennis en Twan. Hier (Windows Media Player) of hier (Real Player) zijn de hinderlijke achtervolgingen van deze twee heren te zien.