Italianen mogen op inbrekers schieten

Icoon MisdaadItalianen hebben vanaf vandaag het recht te schieten op inbrekers die zij betrappen in hun huis of winkel. Dit heeft de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden vandaag bepaald door een nieuwe wet hierover aan te nemen.

Tot nu toe was het schieten op inbrekers nog strafbaar. Gebruik van geweld tegen deze criminelen wordt nu echter op twee voorwaarden toegestaan: als er in de beleving van het slachtoffer 'gevaar van agressie' is en de inbreker zich niet 'terugtrekt' door te ontsnappen. Minister van Justitie Roberto Castelli is erg blij met de genomen maatregel. "Vanaf vandaag hebben misdadigers iets meer te vrezen en de eerlijke mensen die slachtoffer zijn van agressie, een probleem minder. Eindelijk is het beginsel aanvaard dat aanvaller en slachtoffer niet op hetzelfde niveau worden geplaatst."

Tegenstanders zijn bang dat als geweld niet alleen bij gevaar voor eigen leven gebruikt wordt, het hek van de dam is en het aantal geweldsdelicten in het land zal toenemen. Advocatenverenigingen hekelen dat "opnieuw een onrechtvaardige wet is aangenomen" in Italië.