CDA wil haatzaaiers keihard aanpakken

whiteman had ons via de nieuws-submit te melden:

PolitiekHet CDA vindt de kabinetsplannen met betrekking tot de bestrijding van terrorisme niet ver genoeg gaan. Met name over het zaaien van haat is het kabinet te soft, menen de christendemocraten. Volgens het CDA zijn veel extra maatregelen nodig om de weerbaarheid van de Nederlandse (westerse) democratie tegen extremisme fors te versterken.

In een lijvige nota laat het CDA weten wat volgens hen met haatzaaiers moet gebeuren:
- Haatzaaiende personen moeten direct uit hun functie kunnen worden gezet;
- Van dergelijke personen moet het paspoort en rijbewijs worden ingetrokken;
- Actief en passief stemrecht zou moeten worden ontnomen;
- Ze moeten al hun bestuursfuncties opgeven;
- Haatzaaiers behoren sneller Nederland te kunnen worden uitgezet;
- Terroristische clubs moeten eerder kunnen worden verboden en al hun activiteiten moeten onmiddellijk worden stopgezet;
- Bijeenkomsten en demonstraties van haatzaaiende organisaties dienen te worden verhinderd;
- Politieke partijen die aanzetten tot haat moeten vlugger kunnen worden ontbonden.

De partij van premier Balkenende pleit voor het in het leven roepen van een speciale commissie die kwetsende uitlatingen moet gaan bestrijden. Burgers moeten bij deze commissie, die gezaghebbende uitspraken moet doen, hun klachten kunnen uiten over opruiende uitlatingen van anderen.

Het CDA meent dat al de maatregelen kunnen worden doorgevoerd zonder de Grondwet aan te passen. Wel moeten het strafrecht en het Burgerlijk Wetboek her en der worden veranderd. De christendemocraten benadrukken dat alle grondrechten gelijkwaardig aan elkaar zijn, maar dat de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid moeten worden beperkt als er sprake is van aanzetten tot haat.