'Drugslabs vaker bewaakt met boobytraps'

Icoon MisdaadHennepkwekerijen en xtc-laboratoria worden steeds vaker bewaakt met levensgevaarlijke boobytraps. Zo kregen politie en brandweer onlangs te maken met op scherp gezette explosieven, gifgassen en benzineboobytraps. De nieuwste trend op beveiligingsgebied is op scherp geplaatste handgranaten, die bijvoorbeeld tussen vaten met xtc-chemicaliën verstopt zitten.

De vallen zijn in de eerste instantie gericht tegen concurrerende criminelen. "Zo probeert men onderling ripdeals te voorkomen", zegt Jaap de Vlieger, coördinator van het Nationaal Netwerk Drugsexpertise in de krant. "Maar ik krijg zo langzamerhand de indruk dat ze eveneens tegen brandweer en politie worden ingezet." Volgens de betrokken instanties is het een wonder dat er nog geen doden zijn gevallen onder opsporings- en hulpdiensten.

Secretaris van de Nederlandse Vereniging Brandweerzorg en Rampenbestrijding Paul Verlaan hoopt op de snelle komst van landelijke richtlijnen voor de ontmanteling van met boobytraps bewaakte drugslabs. "Er dient structureel overleg te komen waardoor we ervaringen kunnen delen en van elkaar kunnen leren." Ondertussen wordt er door verscheidene brandweerkorpsen al druk geoefend op de levensgevaarlijke boobytraps.