'Totale isolatie Mohammed B. is onwettig'

Mohammed B.De totale isolatie van Mohammed B. is wettelijk niet toegestaan in Nederland. Dat zegt de Europese Organisatie ter Bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden (EORG). De organisatie heeft twee keer contact gehad met de moordenaar van Theo van Gogh, maar twee weken geleden verbood minister Piet Hein Donner (Justitie) verder contact.

"Wij vinden dat niet kunnen. Het ronselen van mensen voor de jihad of contact zoeken met een belangenorganisatie, is een wereld van verschil", stelt woordvoerder Pieter Vleeming van EORG. Hij gaat een klacht indienen bij de Raad van Europa, en weet zich daarin gesteund door het International Platform Against Isolation (IPAI), een internationale gedetineerdenorganisatie. Vleeming verwacht dat de klacht in januari of februari in behandeling wordt genomen.

De EORG is overigens, anders dan de naam doet vermoeden, een Nederlandse organisatie die voortkomt uit extreem-linkse kringen. Ze haalde eerder het nieuws toen ze pleitte voor een vertrouwenspersoon voor ontsnapte tbs'ers en eiste dat terreurverdachte Samir A. weer toegelaten moest worden tot de Hogeschool Leiden. Volgens Vleeming heeft zijn organisatie vanwege de belangenbehartiging van Mohammed B. meerdere doodsbedreigingen binnengekregen. "Het is in tegenwoordig dat mensen vrij agressief reageren. Maar volgens ons leven we nog steeds in een democratie. Wij vinden dat we iemand, ongeacht wat hij of zij gedaan heeft, moeten kunnen steunen", aldus Vleeming.