Nederwiet groeit nu in België

WietNederlandse hennepkwekers die het hier te heet onder de voeten wordt door de strengere controles van de laatste jaren, verplaatsen in de grensstreek met België hun activiteiten steeds meer naar onze zuiderburen. In 2004 werden er in België 413 plantages opgerold; bijna een verviervoudiging ten opzichte van 2000. Achter veel van die wietplantages zitten dezelfde criminele groeperingen die voorheen in het Nederlandse gedeelte van de grensstreek actief waren.

Brice De Ruyver, hoogleraar criminologie aan de Universiteit Gent: ''Die organisaties zetten hier zelf een plantage op of laten dat doen door een onderaannemer. U moet de handelsgeest van de Nederlanders niet onderschatten.'' De wiet is deels bestemd voor Nederlandse coffeeshops. Het zijn echter niet enkel Nederlanders die zich te goed doen aan de Neder/Belgawiet. Zo blijkt uit recent onderzoek in coffeeshops in Terneuzen dat Belgen daar goed zijn voor 60% van de omzet, gevolgd door Noord-Fransen (30%) en Nederlanders (10%).

De voorzitter van de politieke partij Christen Democratisch en Vlaams (CD&V) meent dat het 'repressieve beleid' in Nederland de belangrijkste oorzaak is voor de hausse in de Belgische wietteelt. Hij geeft echter ook het Belgische beleid de schuld dat tegenwoordig volwassenen met een kleine hoeveelheid softdrugs in bezit niet bestraft. ''Dat heeft natuurlijk altijd een effect op de handel en de productie. Ik heb me verdiept in het Nederlandse gedoogbeleid. Het begint met thuisteelt, en het eindigt met grootschalige productie in handen van criminelen'', aldus voorzitter Vandeurzen, wiens partij zich destijds hevig verzette tegen een losser drugsbeleid.


Van Nederland naar België