Nobelprijs voor de Vrede naar IAEA

De Nobelprijs voor De Vrede 2005 gaat naar het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en zijn directeur Mohamed El-Baradei. Dit heeft de jury van de Nobelprijs gemeld op de website Nobelprize.org.

De jury roemt "de inspanningen om te verhinderen dat kernenergie wordt gebruikt voor militaire doeleinden en om ervoor te zorgen dat kernenergie voor vredesdoeleinden wordt gebruikt op de meest veilige manier" van het IAEA en de 63-jarige Mohamed el-Baradei. De Egyptenaar is al acht jaar directeur van de "nucleaire waakhond" van de Verenigde Naties. Volgens de jury heeft hij zich opgesteld als een "onbevreesd verdediger van nieuwe maatregelen".

Het IAEA bestaat al sinds 1957 en werd destijds opgericht door de VN om toezicht te houden op de ontwikkeling van atoomenergie voor vreedzame doeleinden. Sinds enkele jaren is de organisatie zich ook bezig gaan houden met de controle van ontwikkeling van kernwapens.

De laatste jaren kwam het IAEA veel in de publiciteit door onder meer de inspecties in Irak en de conflicten over de kernprogramma's van Iran en Noord-Korea. El-Baradei veroordeelde de invasie in Irak van 2003, omdat er geen bewijzen waren voor het bestaan van massavernietingswapens in dat land. De Verenigde Staten waren hier niet bepaald blij mee en keerden zich tegen de directeur en zijn herverkiezing. Veel andere landen waren het hier echter niet mee eens; in september van dit jaar werd el-Baradei dan ook voor de derde keer gekozen tot directeur van het IAEA.

Er waren dit jaar maar liefst 199 genomineerden voor de Nobelprijs van de Vrede. Vorig jaar ging de prijs naar de Keniaanse milieuactiviste Wangari Maathai.


Mohamed el-Baradei