Computershops fors in de min

Computerwinkels hebben momenteel de grootste moeite om het hoofd boven water te houden. Winkelketens als Dynabyte en Vobis hebben te kampen met fors omzetverlies. Voornaamste oorzaak is volgens de computerbranche het afschaffen van de pc-privé-regeling vorig jaar augustus door staatssecretaris Joop Wijn. De 1.200 pc-winkels zagen hun omzet toen ineenzakken.

Sinds vorig jaar is de omzet in de pc-shops met 19% gedaald. Daarmee is het de slechtst draaiende branche op dit moment in de detailhandel. Van de 34 onderzochte branches zagen 27 hun omzet dalen. Naast de pc-branche daalde ook de omzet bij fotovakhandelaren (13%) en dierenspeciaalzaken (11,4%) fors.

De 'gouden jaren' voor de pc-shops lagen tussen 2000 en 2003. Toen explodeerde hun omzet. Na de afschaffing van de fiscaal aantrekkelijke pc-privé-regeling in augustus 2004, stortte de handel fors in. Volgens directeur Hans Gijsen van Vobis werd de branche overvallen met de afschaffing. De pc-markt zou zich nu wel heel langzaam aan het herstellen zijn.