'Van melk drinken word je dik'

TechXP en knopsky hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Glas MelkMelk drinken is dikmakend. Althans bij kinderen. Uit een Amerikaans onderzoek onder 12.000 jongeren in de leeftijd van negen tot veertien jaar blijkt dat hoe meer melk een kind drinkt, hoe groter de kans is dat hij of zij te stellen krijgt met overgewicht. Meer dan drie glazen per dag zou de kans op overgewicht met een kwart doen toenemen.

Het onderzoeksresultaat staat lijnrecht tegenover beweringen dat het drinken van melk afvallen bevordert. De zuivelindustrie in Amerika voerde jarenlang een promotiecampagne, waarin het nuttigen van voldoende zuivelproducten per dag als goed voor de lijn werd bestempeld. In een reactie laat een woordvoerster weten dat deze campagne vooral gericht was op volwassenen. "Volgens onderzoek heeft het calcium in zuivelproducten een positief effect op het afvallen, als je het tenminste in combinatie doet met lichaamsbeweging en het reduceren van calorieën", reageert diëtiste Deanna Segrave-Daly.

Een opvallend uitkomst van het onderzoek was overigens dat juist halfvolle en magere melk blijken samen te gaan met een hoger gewicht. "Het kan zijn dat kinderen makkelijker naar melk met minder vet grijpen. In dat geval is het niet zozeer de melk, maar zijn het de calorieën die schuldig zijn", stelt onderzoekster Catherine S. Berkey.