Peuter stierf door gedwongen zouttoediening

De driejarige Christian moest, gedwongen door zijn adoptieouders in spe, vier theelepels zout eten en stierf volgens de rechtbank aan de gevolgen hiervan. Het welgestelde echtpaar verantwoordelijk voor zijn dood, beide 37 jaar, is gisteren in Groot-Brittannië veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

De peuter, die door zijn natuurlijke moeder werd verwaarloosd, begon nog maar net een nieuw leven bij zijn aankomende adoptieouders. Voor ongepast gedrag werd Christian gedwongen om vier theelepels puur zout op te eten. De rechter vond het een daad van puur egoïsme en zei dat de straf in koelen bloede was uitgevoerd door twee intelligente mensen.

Een bloedtest toonde aan dat Christian een abnormaal hoog gehalte aan zout in zijn bloed had en een CT-scan bevestigde de hierdoor opgelopen hersenschade. De jongen stierf vier dagen later. Medische experts zijn het er nog niet over eens wat precies Christians dood heeft veroorzaakt.

Kort na opname van Christian in het ziekenhuis ging de aankomende adoptiemoeder weer aan het werk; de rechter vond dit een teken dat ze "zeer weinig begrip of sympathie" voor Christian had. Ook was het voor de rechter duidelijk waar de prioriteiten van het stel lagen, en dat was niet bij het doodzieke kind. Het stel, vrijgesproken van moord en veroordeeld voor doodslag, gaat in hoger beroep om hun onschuld te bewijzen.