Europa wil meer geld terugkeer asielzoekers

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Als het aan Europees commissaris Vitorino (justitie en asiel) ligt wordt er vanaf 2006 zesmaal zoveel geld voor de begeleide terugkeer van asielzoekers vrijgemaakt. Dat zou neerkomen op een bedrag van 90 miljoen euro per jaar. Dit geld wordt ingezet als vergoeding voor landen buiten de Europese Unie die akkoorden sluiten over de terugname van uitgeprocedeerde asielzoekers.

De eurocommissaris denkt zelfs dat het bedrag tot aan 2013 zou kunnen oplopen. Dit is afhankelijk van het aantal landen waarmee terugkeerakkoorden gesloten kunnen worden. Nog voordat zijn ambtstermijn in oktober afloopt wil Vitorino akkoorden hebben gesloten met Rusland, Oekraïne, China, Turkije, Marokko, Algerije en Pakistan.

Na een overleg met de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken gaf de eurocommissaris zijn steun aan voorstellen van Nederland als EU-voorzitter om op termijn te komen tot één asielsysteem in Europa. 'Daarbij gaat het overigens niet om een harmonisatie van de systemen in de verschillenden lidstaten', aldus minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie). 'We willen lidstaten op grond van historische situaties en hun bevolkingsoorsprong wel eigen systemen laten behouden', stelde de bewindsvrouwe verder.

Uiteindelijk moet Europa wel één en dezelfde aanmeldprocedure moeten hebben voor het hele grondgebied. Bovendien moeten de asielzoekers in alle EU-landen dezelfde status krijgen. Verder moeten ook de criteria op grond waarvan een aanvraag wordt beoordeeld in alle lidstaten overeenkomen. Eind september komen de Nederlandse plannen aan bod op een informele ontmoeting van de Europese bewindslieden in Scheveningen.