VVD-top hekelt manifest voor rechtsere koers

Geert WildersDe top van de VVD heeft negatief gereageerd op het manifest dat de Kamerleden Geert Wilders en Gert Jan Oplaat vandaag lanceerden. Fractieleider Van Aartsen riep Wilders tot de orde middels een variant op een citaat van VVD'er en oud-premier Piet de Jong: "Mein Ruh' is hin, mein Herz ist schwer, daar begint Geert Wilders weer."

Volgens Van Aartsen gelden voor beide heren de fractiestandpunten. VVD'er en vice-premier Zalm noemde de stellingen een "interessante bijdrage en recht voor zijn raap". Hij verwierp wel direct de opvallendste. "Turkije is voorlopig niet aan de orde. Een halvering van ontwikkelingshulp gaat verder dan de huidige internationale afspraken''. Ook VVD-staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken hekelde het Turkije-standpunt van Wilders en Oplaat. ''Onhoudbaar", oordeelde hij. Bovendien vindt hij het onbegrijpelijk dat beiden hun mening in de pers ventileren in plaats van in de VVD Tweede-Kamerfractie

Het hardst in zijn kritiek was VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid: "Een beetje plat, dit manifest". Hij nam het standpunt van 'drie maal een crimineel delict en dan automatisch levenslang in de cel' op de hak: ''Het is een redelijk komisch verhaal dat iemand die drie keer te hard rijdt levenslang achter de tralies moet belanden." Voor de landelijke uitstraling van de VVD is het manifest volgens Hoogervorst "niet het beste. Zo'n VVD is dit niet."

Zie voor de inhoud van het manifest van Wilders en Oplaat ons vorige bericht.