[update] Amerikaanse soldaat ge?xecuteerd

Icoon Irak nieuwsNieuwszender Al-Jazeera meldt dat Iraakse extremisten een Amerikaanse soldaat hebben doodgeschoten. Het gaat om de 20-jarige Keith Maupin. Hij werd in april gevangengenomen tijdens een aanval op een Amerikaans konvooi ten westen van Bagdad. De soldaat werd doodgeschoten omdat de Verenigde Staten hun beleid in Irak niet gewijzigd hebben, aldus de groep in een geschreven verklaring die de zender in handen kreeg. Ze wilden ook de 'gruweldaden die gepleegd zijn tegen moslim martelaren in Irak' wreken.

Subheader
Keith M. Maupin


Op een videoband is Maupin in zijn uniform te zien terwijl hij praat tegen de camera. Vervolgens is te zien hoe Maupin voor een vers gedolven graf staat. Daarna wordt hij in het hoofd geschoten, aldus de nieuwszender die de executie niet wilde laten zien 'om de gevoelige kijker te beschermen.'

Subheader
Maupin vlak voordat hij in het hoofd wordt geschoten


Update 14:52

De groep die claimt verantwoordelijk te zijn voor de executie noemt zichzelf volgens de BBC 'Het Scherpe Zwaard tegen de Vijanden van God en Zijn Profeet.' De video wordt op dit moment geanalyseerd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie om er zeker van te zijn dat het Maupin was die werd geëxecuteerd, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Subheader
Maupin in handen ontvoerders