Garagehouder vrijuit na doden crimineel

De 72-jarige garagehouder Cees Gardien uit Leidschendam is gisteren vrijgesproken van het met opzet doden van de Turkse crimineel Yacup Yuruyucu. Twee weken geleden eiste het openbaar ministerie anderhalf jaar cel tegen hem wegens opzettelijke doodslag. De invalide en zwaar zieke Gardien had in de ogen van het OM niet op de 24-jarige illegale crimineel mogen schieten die met een paar companen de garagehouder wilde overvallen.

Gardien werd wel veroordeeld tot 8 maanden cel wegens illegaal wapenbezit. Hij werd gisteren meteen op vrije voeten gesteld. Waarschijnlijk kan hij de rest van zijn straf thuis onder elektronisch toezicht uitzitten.

De ernstig zieke garagehouder is wel meteen ondergedoken, omdat nabestaanden van de Turkse misdadiger hebben gedreigd Gardien wat aan te doen. Nadat de familie Gardien twee weken geleden de Haagse rechtbank had verlaten, werden zij op straat geconfronteerd met nabestaanden en vrienden van Yuruyucu. In het voorbijgaan hoorde zij deze Turken letterlijk zeggen: ''Als die vent wordt vrijgesproken, knappen wij het zelf wel op''.

De vrijspraak is een grote tegenslag voor het Haagse OM die meende dat Gardien de Turkse crimineel opzettelijk had gedood. De rechtbank oordeelde echter dat er sprake is van noodweerexces. Het OM weet nog niet of ze hoger beroep aantekent.


Gardien ten tijde van zijn celstraf. Hij kan nu weer in een rolstoel zitten.