Excuses Blair voor behandeling gevangenen

Tony Blair, de Britse premier, heeft zaterdag in een interview met een Franse krant zijn excuses aangeboden voor de mishandelingen van Irakese gevangenen door Britse militairen. Daarbij beloofde hij ook dat de soldaten die betrokken soldaten zullen worden gestraft voor hun daden.

"We bieden onze diepste excuses aan eenieder die door onze militairen is mishandeld. Dit is totaal onacceptabel", aldus Blair tegen de zender France 3. "De verantwoordelijken zullen worden gestraft in overeenstemming met de disciplinaire regels van het leger", voegde de regeringsleider daar aan toe. Het is voor het eerst dat Blair, die vanwege de “Dag van Europa” een bezoek bracht aan de Franse president, openlijk toegeeft dat de soldaten hun boekje te buiten zijn gegaan.

In Groot-Brittanië staat Blair onder grote druk, vanwege de publicatie van diverse foto’s waarop te zien is hoe Britse militairen Irakese gevangenen mishandelen. Ook zou mensenrechtenorganisatie Amnesty International vorig jaar de Britse regering hebben gewezen op wantoestanden omtrent Irakese gevangenen. Ook het Rode Kruis kwam met een rapport waarin kritiek werd geuit op de omgang van de militairen met de gevangenen.