FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 10 mei 2004

Laurus schrapt bijna 1300 banen

chopke had ons via de nieuws-submit te melden:

Er verdwijnen in totaal 1290 banen bij Edah, Konmar en Super De Boer. Deze maatregel is volgens Laurus, exploitant van de drie supermarktforumules, nodig om de concurrentiepositie van de drie "formules" te versterken.

Bij Edah zullen 750 van de 3483 werknemers hun baan verliezen. Bij Super De Boer zullen 300 van de 1969 banen verdwijnen en bij Konmar 240 van de 3525. Hierdoor moet jaarlijks ongeveer 27 miljoen euro bespaard worden. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

FNV Bondgenoten vindt het schandalig dat de trouwe werknemers, als gevolg van de prijzenslag, nu plaats moeten maken voor goedkopere arbeidskrachten.

Dronken agent heeft alleen netkousen aan

DePresident had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Franse agent die dronken achter het stuur van zijn auto werd betrapt moet voor de politierechter verschijnen. De man reed rond in het Parijse 'Bois de Boulogne', een groot bos ten westen van het centrum van de stad. Het Bois de Boulogne staat bekend als tippelplek voor transseksuele prostituees. Na een achtervolging werd de man door collega-agenten aangehouden. Hij bleek, op een paar netkousen na, naakt achter het stuur te zitten. Volgens de aanklagers zijn er echter niet genoeg bewijzen om de man te vervolgen voor prostitutie.

De agent gaf aan zijn loon te willen aanvullen door in zijn vrije tijd voor gigolo te spelen. Mocht hij veroordeeld worden dan kan hem dat zijn rijbewijs kosten.

'Cannonball Run' op Spaanse snelweg

sugarjunkie en Jamie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Ongetwijfeld waren ze geďnspireerd door de film Cannonball Run. In deze film uit de jaren '80 houdt een aantal schatrijke racegestoorden een illegale snelheidswedstrijd dwars door de Verenigde Staten. Afgelopen zondag werden vijf miljonairs op een autosnelweg in het noordoosten van Spanje gearresteerd omdat ze in hun dure bolides ruim 200 kilometer per uur reden.

De miljonairs zouden deel uit maken van een gezelschap dat op 5 mei vanuit Parijs was vertrokken. Volgens de organisator van de wedstrijd Gumball 3000 zijn de gearresteerden een Belg, drie Britten en een Canadees. In totaal werden twintig luxueuze sportwagens in Catalonië onderschept. De Spaanse politie zou getipt zijn door de Franse gendarmerie. De Catalaanse krant La Vanguardia schrijft dat de acteur Adrien Brody en zanger Jamiroquai onder de deelnemers van de snelheidsrace zijn. De deelnemers zouden de snelwegen onveilig maken in automerken als Lamborghini, Ferrari, Bentley, Mercedes, Ford Mustang, Porsche, Chevrolet Camaro, Maserati en BMW.

De illegale wedstrijd was vanuit Frankrijk naar Madrid, Marbella, Casablanca en Marrakech gegaan. In Madrid werd voetballer David Beckham bezocht en in Marokko zouden de deelnemers zijn uitgenodigd door koning Mohammed VI. Het was de bedoeling via Barcelona naar Cannes te rijden, waar op 12 mei het beroemde filmfestival van start gaat. Bij een vorige editie van de wedstrijd gehouden in de Verenigde Staten vergaarden de coureurs boetes ter hoogte van 21.000 euro.


Gumball 3000
Deelnemers aan de Gumball 3000 bij de start van de race in Parijs


-
Over deze race loopt het topic Gumball 3000: The Sequel op het FOK!forum.

Onbemand ruimteschip landt veilig in Zweden

Roonaan had ons via de nieuws-submit te melden:

Een onbemand prototype ruimteschip is bij proeven in Zweden vanaf een hoogte van ongeveer tweeënhalve kilometer veilig geland. Het in Duitsland ontworpen testvoertuig, EADS Phoenix genaamd, werd afgelopen zaterdag omstreeks kwart voor tien ’s ochtends door een helikopter gedropt in de buurt van Stockholm. Met hulp van GPS-sattelieten maakte het ongeveer negentig seconden later een perfecte landing op een testlandingsbaan ten noorden van de Zweedse hoofdstad.

De vlucht zou oorspronkelijk vrijdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld. Dit zodat technici ruim de tijd hadden om data die verzameld werd bij eerdere tests te analyseren. Volgens Johanna Bergstroem-Roos van het Europese Luchtvaarttestcentrum in Kiruna, ongeveer twaalfhonderd kilometer ten noorden van Stockholm, waren de experimenten een groot succes.

Het voertuig is ongeveer zeven meter lang en weegt twaalfhonderd kilo. De spanwijdte van de vleugels bedraagt ongeveer vier meter. De volgende tests zullen waarschijnlijk worden uitgevoerd vanaf grotere hoogten. De shuttle zal hiervoor uitgerust worden met een hoogtebestendige ballon.

ESA hoopt dat de uiteindelijke versie van deze shuttle ergens tussen 2015 en 2020 gereed te hebben. Tezamen met de Ariane 5 raket zou deze in de toekomst Europese astronauten naar de ruimte moeten gaan vervoeren. De shuttle zou hierbij afdalingen van ongeveer 125 kilometer zelfstandig moeten kunnen maken.

Snel overstappen op DSL-breedbandinternet mogelijk

Als het aan het college van OPTA, de toezichthouder voor de post- en telecommunicatiemarkt ligt, zijn de lange wachttijden voor het overstappen van internetprovider (voltooid) verleden tijd. OPTA wil de onderbreking terugbrengen van meer dan een maand naar maximaal enkele uren. De moeizame overzetting van provider zorgt er momenteel voor dat weinig klanten overstappen op een aantrekkelijkere provider.

De oorzaak voor de lange wachttijd lag voornamelijk bij de KPN die weigerde de benodigde overzettingen in de centrales uit te voeren. De concurrenten van KPN kunnen niet zonder haar, omdat ze de leverancier van aansluitlijnen is waar de aanbieders vervolgens weer gebruik van maken. De KPN wilde pas meewerken aan een sneller overstapproces als alle DSL-aanbieders een onderlinge overeenkomst hadden gesloten over het overstapproces. Dat was voor de andere DSL-aanbieders als BBNED, Tiscali en Versatel reden om de OPTA te verzoeken om KPN te manen mee te werken aan het gemakkelijker overstappen.

De OPTA heeft nu besloten dat KPN de migraties van ontbundelde aansluitlijnen onvoorwaardelijk dient uit te voeren. Wel heeft de OPTA bepaalt dat de partijen die hierom vragen wel van tevoren schattingen van het aantal overzettingen aan de KPN moeten aanleveren. Zonder deze maatregel zouden de korte overzettermijnen niet kunnen worden gegarandeerd. De overnemende partij informeert de 'oude' DSL-aanbieder vooraf over het tijdstip en achteraf over de voltooiing van de overzetting.

Door het besluit wordt de marktwerking in dit deel van elektronische communicatiesector bevorderd. Volgens de OPTA zal ook KPN van deze maatregelen profiteren wat natuurlijk maar de vraag is.

De keuzemogelijkheid voor eindgebruikers van telefonie en telefonie-aansluitingen wordt door de maatregel wel vergroot. Door de eenvoudige migratiemogelijkheid wordt het een stuk aantrekkelijker om over te stappen op een DSL-aanbieders die naast internetdiensten ook telefoniediensten via het internet levert. Nu is de lange overstaptermijn voor veel belangstellenden een (te) grote hindernis.

Geen M. Schumacher alstublieft

Na de vijf overweldige overwinnigen van Michael Schumacher is voor velen de spanning in de Formule 1 tot het vriespunt gedaald. Zelfs de Duitse pers is de wanhoop nabij. Het zal toch niet waar zijn dat Michael Schumacher volgende race weer wint?

"Je kan in ieder geval de races iets spannender maken, op dit moment is de start nog het enige interessante aan een Grand Prix", is het open verzoek van de krant aan de Duitse kampioen. Dit is één van de vele smeekbedes van de Duitse krant Bild.

Vele Formule 1 fans haken af omdat zij een herhaling van de seizoenen 2001 en 2002 verwachten en hopen volgend seizoen op een wisseling van de wacht van de nummer één van Ferrari. Echter Michael Schumacher heeft al vaak te kennen gegeven door te willen gaan totdat hij het tempo niet meer kan bijbenen. Het valt te betwijfelen of dat punt zeer nabij is gezien de nog altijd uitstekende staat van dienst van Michael Schumacher.

Volgens Bild is Michael Schumacher een klasse apart en zal dit seizoen hem niets in de weg liggen. "Zelfs met een gebroken uitlaat laat hij de concurrentie kansloos".

Radiohead populairst bij FOK!kers

Het album OK Computer van Radiohead is door FOK!kers opnieuw gekozen tot populairste album aller tijden. Van de vier keer dat er in het Muziekforum een album top100 werd gekozen eindigde het album drie keer op nummer 1. Alleen vorig jaar bleef Nirvana's Nevermind de succesvolle produktie van Radiohead nipt voor. Nevermind reikte dit jaar tot de tweede plaats.

De nummer 1 voor Radiohead is nauwelijks een verrassing. In de laatste single en albumtrack top100 stond de band ook op de bovenste plaats, met de song Street Spirit (Fade Out). Twee andere albums van de band, Kid A en The Bends, stegen naar posities in de top20. In de top20 vielen verder 2 hoge posities van de band Tool op. Het album Mezzanine van Massive Attack steeg van 32 naar 6. De hoogste Nederlandse bijdrage werd geleverd door Spinvis met het gelijknamige album op de 33e plaats.

De top100 werd samengesteld met behulp van lijstjes van users. Het was mogelijk een top10, een top25 een top50 of een top100 in te sturen. User menjo verzorgt trouw vanaf de eerste top100 de uiteindelijke samenstelling. Hij meldde dat dit keer 87 inzenders op 1298 verschillende uitvoerders en 2378 verschillende albums stemden.


Radiohead - OK Computer


De top 20:
121Radiohead - OK Computer
212Nirvana - Nevermind
31020Red Hot Chili Peppers - Californication
433Tool - Ćnima
5194Pearl Jam - Ten
63237Massive Attack - Mezzanine
71716R.E.M. - Automatic for the People
82414Oasis - (What's The Story) Morning Glory?
92157Air - Moon Safari
10912The Smashing Pumpkins - Mellon Collie and the Infinite Sadness
111449Radiohead - Kid A
1227--Tool - Lateralus
138--The Pixies - Doolittle
1429--The Beatles - Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band
152030The Smashing Pumpkins - Siamese Dream
1655--Guns N' Roses - Appetite for Destruction
172329Radiohead - The Bends
1822--The Smiths - The Queen is Dead
1957Live - Throwing Copper
20415dEUS - Worst Case Scenario

Netwerk: 'Noord/Zuidlijn niet veilig genoeg'

Bij de aanleg van de nieuwe Noord/Zuidlijn, die momenteel onder onze hoofdstad wordt aangelegd, zijn door de gemeente diverse regelgevingen aan de laars gelapt, en het niet zo nauw hebben genomen met de veiligheid van reizigers. Zo luidt de conclusie van de actualiteitenrubriek Netwerk.

In de uitzending van vanavond werd uitgebreid gesproken over geheime rapporten, die de redactie van het programma in handen kreeg. Zo zou de veiligheid van reizigers bij calamiteiten niet volgens de wettelijk gestelde eisen gewaarborgd zijn. Vluchtwegen vanuit de stations zouden niet voldoen aan de normen. Ook zou rook en hitte niet goed afgevoerd worden. In het ontwerp is eveneens geen rekening gehouden met mogelijke terroristische aanslagen op de nieuwe hoofdstedelijke metrolijn.

De gemeente zou ook essentiële vergunningen, die door een rechter afgewezen waren, alsnog hebben uitgegeven. Uit niet eerder gepubliceerde brieven van het ministerie van Binnenlandse Zaken is ook duidelijk geworden, dat de gemeente niet ingegaan zou zijn op verzoeken van het ministerie om over de al in 1999 afgekeurde veiligheidsconcepten te praten.

De advocaat die de belangen van de Amsterdamse burgers behartigt, voelt zich bedrogen door de gemeente: "Ik ben op het stadhuis voorgelogen. Daar heeft men deze informatie niet verstrekt." Hij meent dat de gemeente het welzijn van de stadsbewoners niet serieus neemt.

Aanstaande vrijdag wordt in een rechtszaak door de Raad van State in Den Haag een definitief oordeel uitgesproken over de bouwvergunningen. Hierbij zal getuigendeskundige Van der Leur, die ook de cafébrand in Volendam onderzocht voor het ministerie zijn oordeel geven. Hij vertelde in Netwerk al dat Burgemeester Job Cohen verkeerd is geďnformeerd over het geheel. Hij zou de vergunningen op basis van onjuiste analyses hebben goedgekeurd.

"Het veiligheidsdossier van de Noord/Zuidlijn is op dit moment ontoereikend," aldus Van Leur in Netwerk vanavond. De Amsterdamse brandweer en gemeenteraad onthielden zich van elk commentaar. Men wacht de rechtszaak af.

Nederlandse trots om Ocean's Twelve

Ik beken. Ik zou het liefst nu een maand vakantie opnemen en in een slaapzak voor het Amstelhotel gaan liggen in de hoop een glimp van George, Brad of Matt op te vangen. Of ik zou via de dienstingang naar binnen willen glippen om verkleed als liftboy voor 20 seconden in één ruimte te staan met Jennifer. Ocean’s Twelve wordt opgenomen in Amsterdam en het dichtste dat ik bij hen kom is als ik straks in de bioscoop naar het eindresultaat kijk.

Hamburg: vier geplaatste spelers onderuit

Op de eerste dag van het Masters-toernooi in het Duitse Hamburg zijn enkele geplaatste spelers al uitgeschakeld. Sebastian Grosjean, Jiri Novak, Paradorn Srichaphan en Mark Philippoussis vonden hun waterloo.

Jiri Novak(15), verloor van de Duitse wildcard speler Florin Mayer met 6-7 6-3 4-6. Srichaphan verloor van de Belg Olivier Rochus, terwijl Mark Philippoussis de laatste wedstrijd van de dag van Joachim Johansson.

De grootste wedstrijd van de dag was tussen Sebastian Grosjean(8) en Marat Safin. Safin kwam in de eerste set dik achter, maar won de set nog met de tiebreak. De tweede set trok de Rus naar zich toe met 7-5.

Guillermo Coria ontsnapte in Hamburg. Hij won maar nipt tegen de onbekende Spanjaard Nicolas Almagro. Pas ver in de derde set brak het verzet van Almagro: 3-6 6-4 7-5

Uitslagen eerste ronde

F Mayer (DUI) vs J Novak (TJE) 7-6 3-6 6-4
T Haas (DUI) vs V Spadea (USA) 6-0 opgave Spadea
M Safin (RUS) vs S Grosjean (FRA) 7-6 7-5
G Coria (ARG) vs N Almagro (SPA) 3-6 6-4 7-5
J Johansson (ZWE) vs (M Philippoussis (AUS) 7-6 6-1
N Lapentti (ECU) vs F Volandri (ITA) 6-4 6-1
L Horna (PER) vs A Clement (FRA) 6-2 6-3
O Rochus (BEL) vs (P Srichaphan (THA) 6-3 6-4
F Saretta (BRA) vs M Abel (DUI) 7-6 7-6
S Sargsian (ARM) vs N Davydenko (RUS) 6-4 6-4
F Verdasco (SPA) vs G Canas (ARG) 7-6 7-6
T Robredo (SPA) vs A Dupuis (FRA) 6-2 6-0
A Portas (SPA) vs A Corretja (SPA) 7-5 6-4
I Labadze (GEO) vs J Chela (ARG) 6-0 3-6 7-6
A Martin (SPA) vs H Arazi (MAR) 4-6 6-2 6-2
J Knowle (OOS) vs R Ginepri (USA) 6-1 6-3
D Hrbaty (SLK) vs T Ascione (FRA) 2-6 6-3 6-4


Verkerk zakt fors op wereldranglijst

Martin Verkerk is flink gezakt op de wereldranglijst, na het vroege verlies in Rome, waar hij vorig jaar nog de kwartfinale bereikte. Verkerk zakte daardoor van plaats 14 naar 18.

Doordat Verkerk vier plaatsen verloor, bleef Sjeng Schalken op de zestiende plaats staan. Raemon Sluiter zakte naar de 83ste plaats, Dennis van Scheppingen staat slechts twee plaatsen lager. John van Lottum is de laatste Nederlander in de top honderd. De Hooglander staat 94ste.

Carlos Moya, vorige week winnaar van Rome, steeg naar de 8e stek, terwijl verliezend finalist David Nalbandian naar plaats zes steeg.

Entry Ranking 10/5/2004

1. Roger Federer (Zwi) 5115 punten
2. Andy Roddick (VS) 4765
3. Guillermo Coria (Arg) 3640
4. Juan Carlos Ferrero (Spa) 3475
5. Rainer Schuttler (Dui) 2440
6. David Nalbandian (Arg) 2430
7. Andre Agassi (VS) 2390
8. Carlos Moya (Spa) 2370
9. Tim Henman (Gbr) 2210
10. Sebastian Grosjean (Fra) 1695

16. Sjeng Schalken 1415
18. Martin Verkerk 1365
83. Raemon Sluiter 477
85. Dennis van Scheppingen 474
94. John van Lottum 410

EU: SP-voorman daagt collega-politici uit

verkiezingen europarlementWie krijgt de meeste stemmers naar de stembus bij de Europese verkiezingen? SP-voorman Jan Marijnissen heeft zijn collega-fractievoorzitters uitgedaagd om zich in de eigen woonplaats in te spannen om zoveel mogelijk kiezers naar de stembus te krijgen. In Oss, de woonplaats van Marijnissen, heeft de lokale SP-afdeling zich het doel gesteld een Europees record te vestigen door de grootste percentuele opkomststijging te realiseren.

De opkomst bij de vorige Europese verkiezingen lag rond de 30 procent. Marijnissen: "Dat is veel te weinig, dat vinden we allemaal. Ook mijn collega’s zeggen dat de opkomst omhoog moet. Maar wat doen ze eraan? Er wordt weer een miljoenenverslindende overheidscampagne uit de grond gestampt, die net zo weinig effect zal hebben als de vorige keer." Met ludieke aandachtstrekkende acties denkt de SP in Oss meer succes te hebben. Zo wordt bijvoorbeeld de buurt met de hoogste opkomst door de SP beloond met een levensgroot scherm waarop op 15 juni de voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland wordt getoond. De Europese verkiezingen vinden plaats op donderdag 10 juni.

AEL ook niet welkom in congrescentrum

Algemeen-nieuwsDe Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) is nog steeds op zoek naar een plek waar de fundamentalistische Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed op 21 mei een lezing kan geven. Nadat de Haagse Hogeschool eerder de lezing verbood, dacht de AEL een plek gevonden te hebben in het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag.

Vandaag echter liet het NCC weten dat de AEL niet welkom is. Een woordvoerster gaf aan dat de reservering is opgezegd omdat de AEL niet had verteld wat het doel en de aard van de bijeenkomst zou zijn.

De AEL stelt dat Qazi Hussain Ahmed, leider van de Jamaat-e-Islami partij en voorstander van de sharia, een lezing zal houden waarin hij de visie van zijn partij uiteen zal zetten met betrekking tot de Islamitische gemeenschap in de wereld en democratie. Onderwerp van de avond zal zijn: Toekomst van de Ummah.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) protesteerde vorige week tegen de mogelijke komst van de Pakistaanse moslimleider aan ons land. Het CIDI heeft de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie gevraagd om de Pakistaan de toegang tot Nederland te weigeren. Hij vormt volgens CIDI-directeur Ronny Naftaniel een risico voor de staatsveiligheid wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims.

De lezing die Hussain Ahmed in Nederland moet geven is niet alleen een initiatief van de AEL, maar ook van Al Beit Al Arabi, het Arabisch Sociaal en Cultureel Centrum in Den Haag van de uit Syrië afkomstige Palestijn Ali Hassan Abbassi.

Qazi Hussain Ahmed
De Telegraaf meldde afgelopen weekend dat de Jamaat-e-Islami partij van Hussain Ahmed beschikt over een militaire vleugel die bloedige aanslagen pleegt in Kasjmir – één van de islamitische strijdgebieden. Een woordvoerder van Jamaat heeft Osama bin Laden en andere kopstukken van Al-Qaeda ''islamitische helden'' genoemd. Qazi ontving in het verleden financiële steun van Bin Laden, melden diens volgelingen in een Arabisch boek. De moslimleider dreigde eerder met wraakacties tegen de Verenigde Staten als Bin Laden wordt uitgeschakeld.

De partij van Qazi Hussain Ahmed ontkent dat Al-Qaeda een terreurorganisatie is en beweert dat de aanslagen van 11 september 2001 het werk waren van ''joden in Amerika''. Verschillende partijleden blijken in Pakistan onderdak te hebben geboden aan hooggeplaatste Al-Qaeda-terroristen, zoals de vorig jaar gearresteerde architect van de aanslagen in de VS, Khalid Sheik Mohammed.

Qazi Hussain Ahmed staat de harde islamitische lijn voor. Zo heeft hij zich uitgesproken voor de uitvoering van de Iraanse doodstraf tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Zijn partij steunt zelfmoordaanslagen tegen buitenlandse troepen in Irak en heeft contacten met de Palestijnse terreurbeweging Hamas. De Pakistaan weigert het bestaansrecht van Israël te aanvaarden en noemt erkenning van de joodse staat pervers. Een bekend thema van Qazi is de bedreiging van de islam door de VS en zijn bondgenoten. In eerdere toespraken riep hij op tot gewapende jihad en noemde hij democratische waarden ''vergif'' voor moslims. Ook sprak hij zich uit voor het verwerven van kernwapens ten behoeve van de islamitische strijd.

België
Ook in België is er ophef over de komst van de Pakistaanse moslimleider. De partij van Dyab Abou Jahjah heeft hem daar voor lezingen uitgenodigd in Antwerpen, maar ook daar is geen toestemming voor verleend. Volgens de AEL is Qazi Hussein Ahmed een belangrijke en respectabel leider die wereldwijde erkenning geniet en wereldwijd wordt uitgenodigd. De AEL stelt dat hij zelfs door de Amerikanen na 9/11 beschouwd wordt als een gerespecteerd gesprekspartner in de dialoog over de islam, het westen en de democratie.

Op de site van de AEL-België valt te lezen dat de AEL de tegenwerking bij onze zuiderburen wijdt aan het feit dat ''democratisch islamitische politieke partijen in onze Belgische samenleving geweerd worden door middel van klinkklare op onzin gestoelde stereotypen en karikaturen, die vandaag de dag gevaarlijker zijn dan de beschuldigingen zelf''.


Jahjah ontmoette Hussain Ahmad al eens

AEL-België stelt zich ernstige vragen over de koers die Vlaanderen uit wil met de samenleving. ''Erkennen we het bestaan van een Belgische moslimgemeenschap als bewuste gemeenschap in staat zich democratisch te organiseren ten voordele van het sterken van zichzelf, óf erkennen we dit als samenleving niet en drukken we elk islamitisch bewustzijn de kop in met criminalisering, racisme en zionistisch lobbywerk?''

De AEL meent dat België zich steeds maar weer lijkt te bevestigen als ''bananenland waar hysterie en islamofobie het beleid bepalen. Niet bewust van het fatalisme dat ons land bestuurt, worden eens te meer de verschillende Vlaamse gemeenschappen tegen elkaar opgezet''. Qazi Hussein Ahmed zal volgens de AEL hoe dan ook ontvangen worden en ''België zal moeten leren leven met een moslimgemeenschap die opkomt voor haar rechten als burgers''.

D66 nu ook voor gasboren in de Waddenzee

IcoonIn het actualiteitenprogramma Twee Vandaag heeft D66-fractieleider Boris Dittrich gezegd dat zijn partij het verzet tegen gaswinning in de Waddenzee opgeeft. D66 was altijd fel tegen gaswinning, maar volgens Dittrich is de partij na bezoeken aan het gebied en gesprekken met deskundigen een andere mening toegedaan.

Het nieuwe standpunt van D66 betekent dat alle regeringspartijen nu vóór zijn. Eerder al gingen in het kabinet VVD en CDA akkoord met gasboringen in de Waddenzee. Het CDA was eerst ook tegen, maar kwam daar al van terug.

De gaswinning zou op termijn 7 miljard euro opleveren. De Democraten stellen wél als voorwaarde dat 10% van de opbrengst van het gas wordt gebruikt voor het tegengaan van andere schadelijke activiteiten in de Wadden, zoals de mechanische kokkelvisserij.

Belgische politici als ramptoerist in Nederland

Afgelopen weekend is een delegatie van Belgische toppolitici van de sp.a (Sociaal Progressief Alternatief) als ''ramptoerist'' door Nederland getrokken, om aan haar Vlaamse achterban duidelijk te maken hoe slecht het in Nederland gesteld is. In Rotterdam werden ze ontvangen door PvdA-leider Wouter Bos.

De delegatie stond onder leiding van de Belgische socialistenleider Steve Stevaert. Vooraf had hij met veel tam tam aangekondigd dat hij wel eens zou laten zien wat voor wantoestanden er in Nederland allemaal plaatsvinden nu de socialisten hier geen deel meer uitmaken van de regering.

Stevaert bond gedurende zijn tocht door Nederland echter behoorlijk in, en temperde zijn toon, toen hij besefte dat Nederland de 8 jaar vóór premier Balkenende juist geleid werd door de PvdA van Wim Kok.


Bos en Stevaert in Rotterdam

[FOK!Radio] FOK!Users stellen zichzelf voor

FOK!RadioEen lege studio, maar een telefoonlijn en Skype. Dat zijn de ingrediënten van FOK!Radio vanavond. Via deze manieren kun je vanavond live inbellen in de uitzending. Stuur een mailtje naar radio@fok.nl met daarin je skype-naam en/of je vaste telefoonnummer en vermeld daar natuurlijk je username even bij en waarom we jou moeten bellen!

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort non-stop muziek met verzoekjes van luisteraars die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Vanavond hoor je dus veel stemmen bij de users! Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken. Natuurlijk hoor je ook weer een gedicht van Vleermuis en de column van SunChaser. Yvonne is weer terug van vakantie. Het roddelen kan dus weer beginnen!

Live verzoekjes aanvragen
Natuurlijk draaien we weer veel muziek. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht. Je kunt live tijdens de uitzending een verzoekje doorgeven. Je gaat hiervoor naar ActionRadio.nl. Daar klik je achtereenvolgens op 'muziek' en 'verzoekjes' en geef je aan welke plaat je wilt horen. Wil je nog een speciale vermelding erbij? Dan mail je, nadat je het verzoekje op de site hebt gedaan, naar radio@fok.nl. Let op! Je moet je wel even registreren op ActionRadio.nl, als je dat nog niet gedaan had. De verzoekjes die vanaf 20:00 uur gedaan worden, draaien wij in de uitzending.

Hoe kan ik luisteren?
FOK! Radio is te horen op ActionRadio. Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden.

Lukt het luisteren met Winamp niet meteen? Klik dan op een van deze servers:
Stream 1 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Stream 2 (24 kbps, lage kwaliteit)
Stream 3 (96 kbps, hoge kwaliteit)
Met dank aan netMastering.nl

Wil je een uitzending terug luisteren? Dan kan dat hier.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via radio@fok.nl. Daarnaast hebben we ook een irc kanaal: #fokradio!

Veel luisterplezier!

Roda JC zo goed als rond met Bödör

Boldiszár Bödör zal volgens diverse bronnen deze week gepresenteerd worden in Kerkrade.

De limburgers lijken daarmee FC Utrecht afgetroefd te hebben, Utrecht-trainer Foeke Booy had interesse in de 22-jarige speler als vervanger van Patrick Zwaanswijk dir naar Vfl Wolfsburg of Alemannie Aachen vertrekt. Maar de speler bleek te duur te zijn omdat hij van buiten de Europese Unie komt.

Wiljan Vloet, trainer van Roda JC, ziet de verdediger als één van de zes nieuwe spelers die hij wil voor het nieuwe seizoen, drie voor in de basis en drie voor de breedte van de selectie.

Culina definitief naar FC Twente

Nadat eerder al duidelijk was geworden dat FC Twente interesse had in de speler en hij er vorige week een contract heeft getekend is Jason Culina vandaag door de medische keuring gekomen.

De 23-jarige speler komt over van Ajax waar hij nooit een basisplaats heeft weten te bemachtigen. Dit seizoen is hij twee keer ingevallen en eerdere jaren is hij verhuurd geweest aan De Graafschap en het belgische GBA.

Culina is een speler die op meerdere plaatsen inzetbaar is waaronder als spits en net achter de spits.

Dennis: "Betere wagen op komst"

Ron Dennis, teambaas van het McLaren team, heeft na de wederom teleurstellende resultaten tijdens de afgelopen Grand Prix van Spanje zijn coureurs een meer competitieve wagen toegezegd.

Het feit dat ternauwernood de top tien gehaald werd was weer een pijnlijk bewijs dat het team wel erg snel van de top naar de middenmoot is afgeleden. Aan het einde van het vorige seizoen streed Kimi Räikkönen immers nog mee om de wereldtitel, die hem met slechts twee puntjes ontglipte.

Volgens Ron Dennis heeft het weinig zin om te proberen via allerlei kleine veranderingen de wagens te verbeteren. Volgens hem is het veel logischer om bij het oorspronkelijke plan te blijven, namelijk het creëren van een winnende auto, in plaats van één die nog steeds in het middenveld om de punten moet vechten.

“Onze organisatie is bedoeld om te winnen”, aldus Dennis, “We zijn zelfs niet hier om te strijden, en wij zijn zeker niet hier gekomen om tweede te worden. In zekere zin hoef je je niet druk te maken over een derde, vierde of vijfde plaats, als je strategie is om voor de winst te gaan”.

“En dat betekent dat je moet vermijden om allerlei korte termijn acties te ondernemen en een hoop mensen en middelen te stoppen om het team, de wagen en de motor onmiddellijk een kleine stap vooruit te laten maken. Het is veel beter om te kijken welke grote stap nodig is om weer te winnen en daar je strategie op af te stemmen”.

Ron Dennis denkt dat de problemen binnen afzienbare tijd zullen worden opgelost: “Ik verwacht dat we ergens in de komende zes races een belangrijke stap vooruit zullen gaan maken, eerder vroeger dan later”.

McGee weer in de roze trui

De Italiaan Damiano Cunego was vandaag de snelste in de ronde van Italië. Hij sprintte net voorbij Bradley McGee, die de leiderstrui terug overneemt van Pollack.

In een zware tweede rit van Novi Ligure naar Pontremoli was Stangelj op 21 km van het einde de enige overgebleven renner van een lange ontsnapping. Toen kwam de "Passo del Brattello", een Helling van tweede Categorie, waar veel van verwacht werd. Onder leiding van oudgediende Pavel Tonkov en later de mannen van Saeco, werd Stangelj vooorbijgeraasd en de selectie gemaakt. Voor de echte sprinters was deze fataal, en er kwam een spurt van een kopgroep van ongeveer veertig man. McGee kwam hierin als eerste op kop, op gang getrokken door Gilbert, maar aan de meet snelde Cunego hem nog voorbij. Pollack was toen al lang gelost, dus Bradley McGee staat weer stevig in het roze.

top tien tweede rit
1 Damiano Cunego (Ita) 4.37.09
2 Bradley McGee (Aus) z.t.
3 Cristian Moreni (Ita)
4 Igor Astarloa (Spa)
5 Eddy Mazzoleni (Ita)
6 Gerhard Trampusch (Oos)
7 Davide Rebellin (Ita)
8 Stefano Garzelli (Ita)
9 Giuseppe Di Grande (Ita)
10 Yaroslav Popovych (Ukr)

top tien stand
1.B.McGee (Aus) in 8u27'22"
2.J.Popovych (Oek) op 32"
3.G.Trampusch (Oos) 36"
4.D.Cunego (Ita) 37"
5.D.Cioni (Ita) 45"
6.D.Rebellin (Ita) 47"
7.K.Pospeyev (Oek) z.t.
8.G.Simoni (Ita)
9.P.Gilbert (Bel) 48"
10.S.Honchar (Oek) 51"

Van Wonderen weer bij selectie

Kees van Wonderen heeft zich bij de selectie van Feyenoord gevoegd. De verdediger hoopt zich deze week fit te krijgen om zondag als actief speler afscheid van Feyenoord kan nemen.

Van Wonderen kampt al enige tijd met een achillespees-blessure. Maandag voegde de verdediger zich bij de selectie van Feyenoord om te proberen alsnog zijn laatste officiële wedstrijd voor de Rotterdamse club te spelen. Aan het einde van dit seizoen stopt de oud-international met profvoetbal.

Mocht Van Wonderen niet op tijd fit raken voor het duel met FC Zwolle kan het publiek afscheid van hem nemen op 25 mei als Feyenoord een oefenwedstrijd tegen Bennekom speelt.

Thaise premier wil aandeel in Liverpool

De Thaise premier Thaksin Shinawatra staat op het punt een groot aandeel in Liverpool te kopen. De premier had afgelopen week een gesprek met Liverpool-directeur Rick Parry.

De minister-president gaat ongeveer 100 miljoen euro betalen. Hiermee koopt de premier een aandeel van 30% in de Engelse club.

"Liverpool is een team van wereldklasse. Mensen identificeren zich ermee, hangen er hun dromen aan op, hun liefde voor de sport en hun eigen ontwikkeling. Thailand gelooft dat Liverpool de sport in Thailand kan stimuleren", aldus Shinawatra.

FC Köln denkt aan Rink

1.FC Köln heeft interesse in Vitesse-spits Paolo Rink. Afgelopen zondag zat een delegatie van de Duitse degradant op de tribune bij de door de Arnhemmers met 2-0 verloren uitwedstrijd bij Roda JC.

Rink kwam afgelopen winter over van Olympiakos Nicosia om de ploeg van Edwin Sturing te helpen in de strijd tegen degradatie. De spits kwam sindsdien slechts tot 3 treffers en lag regelmatig overhoop met Sturing.

De Duitse Braziliaan heeft nog een doorlopende verbintenis in Arnhem maar lijkt te gaan vertrekken. Ook het Italiaanse Fiorentina toonde al interesse voor de 13-voudig Duits international.

Geen tweestrijd Verstappen en Fisichella

Peter Sauber heeft sponsor Har Muermans per brief laten weten dat hij in het huidige seizoen geen tweestrijd tussen Jos Verstappen en Giancarlo Fisichella zal toestaan. Een dergelijke ontmoeting past niet in het programma van het Zwitserse team.

"Ik heb een keurige brief gehad", zegt Muermans, "waarin Sauber zegt dat een dergelijke tweestrijd pas na het seizoen kan plaatsvinden. We moeten zien of het zin heeft, want het kost natuurlijk wel erg veel geld."
Muermans wilde doormiddel van een drie-daagse test de twee laten uitmaken wie de snellere coureur is. Volgens Muermans zou iedereen dan weten of Verstappen een plaats op de grid verdient. Het voorstel werd met instemming van Verstappen gedaan. Ook Fisichella was bereid tot een vergelijkingstest.

Op 1 juni test Verstappen op het circuit van Silverstone de Jordan EJ-14. Een stoeltje bij het team zou op dit ogenblik niet aan de orde zijn. Wel is er opdit moment al merchandise van Jos Verstappen te koop op de website van Jordan. Zo is er onder andere een Jordan pet te koop met handtekening van Jos.

'Ibrahimovic blijft bij Ajax'

Tijdens het kampioensfeest van Ajax heeft Zlatan Ibrahimovic in een interview met AT5 gezegd in Amsterdam te willen blijven voetballen.

"Men moet al die zogenaamde uitspraken van mij in buitenlandse kranten, dat ik graag zou vertrekken, niet geloven. Ik ben hier dolgelukkig en ben nog lang niet toe aan een topclub uit een grote competitie. Ik wil eerst nog meer prijzen winnen hier met Ajax", aldus Ibrahimovic.

Andy van der Meyde is dichtbij een terugkeer naar de kersverse kampioen van Nederland, zo meldde NOS Studio Voetbal gisteravond. De rechtsbuiten is niet gelukkig bij zijn huidige club Internazionale en wil terugkeren naar Amsterdam. Ajax-trainer Ronald Koeman heeft al eerder aangegeven Van der Meyde graag weer bij zijn selectie te willen voegen.


CDA en VVD tegen gratis tripjes partners

Icoon Politiek nieuwsCDA en VVD willen betere richtlijnen met betrekking tot buitenlandse reizen van Kamerleden. De partijen vinden dat Kamerleden zelf de kosten voor hun partners moeten betalen. CDA'ers Henk de Haan en Henk Jan Ormel raakten dit weekend in opspraak vanwege een reis naar Taiwan. Op uitnodiging van de Taiwanese regering reizen ze vandaag voor een werkbezoek van vijf dagen met hun echtgenotes naar het eiland in het Verre Oosten.

Na tussenkomst van CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen besloten de betrokken parlementariërs alsnog de reis- en verblijfkosten van hun echtgenotes te betalen. Volgens De Haan "om van het geduvel af te zijn". Marja Bijsterveld, partijvoorzitter van het CDA, betreurt de houding van De Haan en Ormel. Zij begrijpt dat Kamerleden soms reizen op kosten van derden, maar trekt een grens bij het gratis mee laten vliegen van partners. "Wees je bewust van de cultuur die erin kan sluipen. Politici moeten integerheid uitstralen, niet de schijn tegen krijgen," stelt Bijsterveld. Zij vindt dat de politiek moet praten over wat Kamerleden wel en niet mogen accepteren.

Eerder waren ook VVD-parlementariërs Wilders en Weekers met hun vrouwen in Taiwan. VVD-fractiesecretaris Jan Rijpstra wil de kwestie aan de orde stellen in het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer. Hij vindt dat er één richtlijn moet komen voor alle Kamerleden. "Als wij reizen en de echtgenotes gaan mee, betalen Kamerleden dat altijd zelf. Dat wisten Wilders en Weekers ook." Rijpstra acht het de eigen verantwoordelijkheid van de betrokken VVD'ers of ze alsnog een deel van de kosten willen terugbetalen aan Taiwan.

Diverse andere parlementariërs waren ook uitgenodigd door de Taiwanese regering, maar zagen van de reis af. In tegenstelling tot wat uit het reisregister van het parlement blijkt, zegt Henk de Haan zijn vorige reis naar Taiwan wel te hebben opgegeven aan de griffie van de Tweede Kamer. Ook toen reisde zijn vrouw mee. De Haan, voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken, heeft voor deze week een officiële reis van die commissie naar de Verenigde Staten afgeblazen. Hij ontkent dat dit te maken heeft met zijn verblijf in Taiwan.

Bettini terug op één

Paolo Bettini staat opnieuw op nummer één in de UCI-ranking, met slechts vijf punten voorsprong op de Duitser Erik Zabel. Rabobank is niet langer de beste ploeg, Team CSC doet beter.

De voorjaarswedstrijden zijn voorbij, en het rondewerk is aangebroken. In de top tien van de UCI-ranking zijn er deze week niet veel verschuivingen aan te merken. De nummers één en twee verwisselen van plaats, Erik Zabel moet weer genoegen nemen met een tweede stek na Paolo Bettini. Iban Mayo stijgt acht plaatsen, dankzij zijn overwinning in de Clasica Alcobendas. Opvallende stijgers zijn Bradley McGee en Sylvain Chavanel, die beiden ongeveer 40 plaatsen omhoog kruipen. En vanaf deze week staan er vier Nederlanders in de top 100 door de goede prestaties van Max Van Heeswijck in Duinkerke.

UCI-stand eliterenners
1 (2) BETTINI Paolo (QSD, ITA) 2235.00
2 (1) ZABEL Erik (TMO, DUI) 2229.75
3 (3) PETACCHI Alessandro (FAS, ITA) 2137.00
4 (4) REBELLIN Davide (GST, ITA) 1942.00
5 (5) VALVERDE Alejandro (KEL, SPA) 1873.00
6 (6) ARMSTRONG Lance (USP, USA) 1752.00
7 (7) SIMONI Gilberto (SAE, ITA) 1417.00
8 (8) VINOKOUROV Alexandre (TMO, KAZ) 1381.50
9 (9) BOOGERD Michael (RAB, NED) 1324.00
10 (18) MAYO Iban (EUS, SPA) 1186.00

79 (52) LÖWIK Gerben (CHO, NED) 538.00
82 (113) VAN HEESWIJK Max (USP, NED) 531.00
90 (91) DEKKER Erik (RAB, NED) 497.00

De top tien van de ploegenstand is helemaal door elkaar gehaald. Rabobank moet CSC weer laten voor gaan, en Gerolsteiner komt nu de top drie aanvullen. Het zwitserse Phonak, dat goed presteerde in de Ronde van Romandië, stijgt maar liefst tien plaatsen.

UCI-stand ploegen
1 (2) TEAM CSC (DEN) 3610.00
2 (1) RABOBANK (NED) 3319.00
3 (5) GEROLSTEINER (DUI) 2983.00
4 (3) T-MOBILE TEAM (DUI) 2939.00
5 (4) QUICK STEP - DAVITAMON (BEL) 2630.00
6 (6) US POSTAL - BERRY FLOOR (USA) 2263.00
7 (9) ILLES BALEARS - BANESTO (SPA) 2150.00
8 (8) SAECO (ITA) 2098.00
9 (10) FASSA BORTOLO (ITA) 2010.00
10 (20) PHONAK (ZWI) 1995.00

29 (29) BANKGIROLOTERIJ (NED) 380.00

Sony gaat concurrentie met iPod aan

Elektronicaconcern Sony brengt de Vaio Pocket op de markt, een muziekspeler die de concurrentie moet aangaan met de iPod van het Amerikaanse computerbedrijf Apple. Het Japanse bedrijf zal het nieuwe apparaatje eerst in eigen land uitbrengen. Op de harddisk van de speler passen volgens de fabrikant 13.000 nummers.

Ook op een ander front gaat Sony de concurrentie met Apple aan. De muziekdienst Connect, waarmee tegen betaling een half miljoen songs van internet kunnen worden gehaald, zal worden uitgebreid naar de Europese landen Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. In mei was de dienst al gestart in de Verenigde Staten. Apple startte vorig jaar succesvol met de soortgelijke dienst iTunes.


VAIO Pocket
De Vaio Pocket


Medewerkers gamecafé vermoord

In Sjanghai (China) hebben bezoekers van een Internet/gamecafé twee medewerkers vermoord na een ruzie over het gebruik van de computers. Lokale kranten maakten bekend dat er rond één uur 's nachts ruzie uit was gebroken in het gamecafé nadat een medewerker de bezoekers had verteld dat ze een lidmaatschapskaart moesten kopen als ze de hele nacht wilden blijven. Dergelijke gelegenheden hebben vaak lagere tarieven 's nachts om computerspelfanaten tegemoet te komen.

Een andere medewerker probeerde te bemiddelen in de ruzie, maar ongeveer tien mannen trokken messen en joegen het tweetal de toiletten in. Daar werden de twee medewerkers doodgestoken.

In China is er veel kritiek op Internet/gamecafés, omdat daar toegang wordt geboden tot pornografische websites, goksites en sites die kritiek leveren op de Communistische partij. Tevens bieden de cafés onderdak voor spijbelaars en game-verslaafden.

In juni 2002 werden duizenden Internet/gamecafés gesloten nadat twee tieners een Internetcafé in brand staken na een ruzie met de managers. Daarbij kwamen toen vijfentwintig mensen, voornamelijk studenten, om het leven. Eind april van dit jaar werden duizenden Internetcafés gesloten om de controle op pers en elektronische media te verstevigen.

Panische vrouw houdt vlucht aan de grond

DePresident wordt bedankt voor het submitten en herschrijven van het volgende bericht:

Een vlucht van Newcastle naar Menorca is gisteren vier uur vertraagd door een airhostess die net voor de start in paniek raakte. Het vliegtuig reed net de startbaan op toen ze opsprong, haar tas vastgreep en richting nooduitgang rende. Daar dwong ze het vliegtuig te stoppen.

Het grondpersoneel kwam aan met een trap zodat de hostess terug kon naar de starthal. De passagiers konden hun oren niet geloven toen de piloot vertelde dat iedereen haar voorbeeld volgen moest. De meeste vakantiegangers kwamen te laat aan op hun bestemming en moesten een nieuwe logeerplaats zoeken.

Gebroeders De Nooijer weer samen

Gérard en Dennis de Nooijer zullen volgend jaar weer samen spelen. De broers tekenden een contract voor één seizoen bij FC Dordrecht.

Na drie jaar worden de twee broers weer herenigd. Na dertien jaar voor dezelfde club te hebben gespeeld werd de Zeeuwse tweeling in 2001 gescheiden. Dennis vertrok naar NEC en een jaar later ging Gérard naar Feyenoord.

Dennis keerde echter in de winterstop terug naar Sparta, waar beide broer hun voetbaldebuut maakten. De 35-jarige Gérard kan bij Feyenoord niet rekenen op contractverlenging.

Nederlandse gids aangeklaagd in Spanje

De Nederlandse reisleidster Sonja van Z. is in Spanje aangeklaagd. Zij wordt verdacht van dood door onvoorzichtigheid. De 39-jarige Van Z. was de gids bij de tocht door de Siera Nevada waarbij vorige week woensdag drie Nederlanders om het leven kwamen. De groep trok ondanks waarschuwingen toch de bergen in.

De negen toeristen die het voorval overleefd hebben worden vandaag gehoord door de Spaanse politie. De Nederlandse Consul heeft aangedrongen op een snel onderzoek, zodat ze naar huis kunnen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is inmiddels door de Spaanse autoriteiten officieel op de hoogte gesteld van de aanklacht tegen Van Z. De reisleidster is niet in bewaring gesteld.

Man uit India wil honderd keer trouwen

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Een man uit India wil voordat hij sterft in totaal honderd keer trouwen. Op dit moment is hij al negentig keer getrouwd. De man, Udaynath Dakshinirary, zegt dat hij alweer negen huwelijksaanzoeken uit het buitenland heeft: drie uit de Verenigde Staten, drie uit Japan, twee uit Hongarije en één uit Duitsland.

De man is afkomstig uit een rijke familie. "Ik doe het niet voor een vermelding of zo, ik bekijk het als een sociale missie. Ongetrouwde vrouwen hebben geen status in ons land, dus door met hen te trouwen voorkom ik dat ze gebrandmerkt zijn. Trouwens, ik heb zoveel land, dat ik graag verdeel aan de arme vrouwen, door met hen te trouwen."

Dat laatste klopt inderdaad. Zijn negentig echtgenotes, voornamelijk uit arme families, kregen allemaal een groot landgoed door hun huwelijk. De man kreeg in totaal 29 kinderen. Momenteel leeft hij met één vrouw, twee zonen en een dochter in zijn geboortedorp.

Dode man onder auto gevonden

Ferdo en Benky hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Passanten hebben in Poortugaal (Zuid-Holland) in de nacht van zaterdag op zondag onder een auto een dode man aangetroffen. In de auto bleken zich twee gewonde mannen van 23 en 22 jaar en afkomstig uit Barendrecht en Poortugaal te bevinden.

De beide inzittenden zaten bekneld en zijn overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam, aldus de politiewoordvoerder. Het rijbewijs van de 23-jarige bestuurder is ingenomen. Onbekend is nog of de overleden man een passagier of een voorbijganger was. Dit wordt nog door de politie onderzocht.

Murat D. gaat in hoger beroep

Murat D. gaat in hoger beroep tegen de straf van vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging die hij 29 april kreeg opgelegd. Dit hebben zijn advocaten vandaag bekendgemaakt.

De zeventienjarige scholier werd veroordeeld wegens de moord op conrector Hans van Wieren op 13 januari van dit jaar. De rechter meende dat hij Van Wieren weloverwogen en met voorbedachten rade heeft doodgeschoten. De leerling van het Terra College in Den Haag beweert echter dat hij hem niet wilde doden, maar slechts in zijn schouder wilde raken. D. werd als meerderjarige berecht.

Meisje onderkoeld na reddingsactie

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Een poging om een schaap van de verdrinkingsdood te redden heeft een twaalfjarige Wormerveerse met onderkoelingsverschijnselen moeten bekopen. In een poging het dier te redden stond zij samen met haar broer en een 31-jarige voorbijgangster twintig minuten tot haar middel in het water.

Het meisje was samen met haar broer en moeder hun hond aan het uitlaten. De hond ging ervandoor en joeg het schaap een sloot in. Onmiddellijk sprongen de kinderen het schaap achterna. Ook een 31-jarige omstander schoot te hulp. Het drietal en het schaap zijn later door brandweermannen op de kant geholpen. Inmiddels was ook de ambulance gearriveerd omdat het trio zolang in het water had gestaan. Het slachtoffer mocht later die avond het ziekenhuis weer verlaten. Het schaap bleek te zijn overleden.

Duitsers vormen grootste koor te wereld

Icoon Muziek nieuwsRuim 100.000 Duitsers kwamen zondag samen in de Noord-Duitse stad Hamburg. Doel was het record "grootste koor ter wereld" te breken. Onder leiding van schlagerzanger Freddy Quinn werd de Duitse evergreen 'La Paloma' ten gehore gebracht.

Dinsdag zal vast komen te staan of de recordpoging is geslaagd. Vanuit een politiehelikopter zijn foto's gemaakt van het megakoor, zodat een schatting kan worden gemaakt van het totale aantal zangers. Met het record hoopt men in het Guinness Book of Records te komen. De poging vond plaats ter gelegenheid van het 815-jarig bestaan van de Hamburgse haven.

Freddy Quinns 'La Paloma' werd vorig jaar door kijkers van de Duitse publieke omroep ARD gekozen tot grootste hit van de afgelopen eeuw. Volgens de regionale zender NDR 90.3 zijn er ruim vijfhonderd versies van het lied. De omroep laat deze week twee maal per dag een versie horen.

Zware adsl-pakketten KPN minder in trek

pimmeke had ons via de nieuws-submit te melden:

Het jaar 2003 heeft KPN geen windeieren gelegd. Zo zijn de groeicijfers van adsl zeer positief te noemen. In één jaar steeg het aantal klanten dat via het netwerk van KPN gebruikmaakt van adsl van 418.000 naar 913.000. Men vermoedt dat KPN hiermee een kleine 90 procent van de Nederlandse adsl-markt in handen heeft.

Opvallend aan de cijfers is de verschuiving tussen de verschillende abonnementsvormen. Vorig jaar was de abonnementsvorm Basic met 226.000 abonnees nog verreweg het populairst. Nu is dat Lite, de langzamere variant, met 493.000 abonnees. Meer dan de helft van het totaal aantal adsl-klanten van KPN maakt gebruik van dit abonnement.

Basic kende een absolute stijging van 226.000 naar 283.000 abonnees maar relatief gezien nam het aantal abonnees af met 43 procent. De snelste vorm van adsl (4096 Kbps downstream, 640 upstream) kende een zeer geringe stijging in het aantal klanten. Dit aantal ging van 33.000 in 2002 naar 37.000 in 2003. Slechts 4 procent van het totaal surft met deze snelheden.

Het instappakket Go dat bedoeld is voor de prijsbewuste surfer heeft een jaar na lancering al meer dan honderdduizend klanten.

Duitse politie staakt zoekactie naar meisje

De Cuxhavense politie heeft de massale zoekactie naar de achtjarige Levke gestaakt. Het meisje wordt al sinds donderdag vermist. Een rechercheteam van de politie gaat nu de honderden binnengekomen tips onderzoeken.

Donderdagmiddag, rond de lunchtijd, werd Levke voor het laatst gezien in de omgeving van haar huis. Een dag later werden zowel haar jas als haar school- en sporttas gevonden in een bos 25 kilometer van haar woonplaats. Een gigantische zoekactie volgde waarbij 240 agenten, 280 brandweerlieden en een aantal duikers werden ingezet om het meisje terug te vinden. Bij de zoekactie werden ook helikopters ingezet.

Door de politie wordt vermoed dat er een seriemoordenaar actief is in de omgeving van Cuxhaven. In 2001 werd een jongetje van negen jaar ontvoerd. Zijn lichaam werd twee weken later aangetroffen. De dader werd nooit gevonden. Voor die tijd werden al eerder drie jongetjes vermoord in de omgeving van het plaatsje.

Kat jaagt postbodes weg

Rossdale had ons via de nieuws-submit te melden:

Dan Coyne uit het Engelse Kent krijgt geen post meer, omdat alle postbodes bang zijn voor zijn "levendige" kat. Hij mag pas weer post verwachten als hij iets aan het gedrag van zijn kat doet.

De rosse kater van Coyne rijt de handen open van de postbode die het waagt de post langs het kattenluikje naar binnen te gooien. Ook zet de kat regelmatig zijn klauwen in de benen van de brievenbestellers.

“Ik kan niet geloven dat ze schrik hebben van hem. Ik geef toe, Bat is een beetje een dolle kat. Hij staat erom bekend dat hij zich op mensen stort. En inderdaad, vooral de postbode windt hem op, die wacht hij altijd op voor zijn kattenluikje. Als de post dan door het luikje wordt geschoven, haalt Bat uit met zijn klauw. Ik heb hem als jonkie nog gered, maar hij kan inderdaad wel eens onbeschoft doen en dwars liggen.”, aldus Coyle.

New StarConventie

Zaterdag en zondag vond voor vele Science Fiction- en horrorfans een unieke gebeurtenis plaats. In hotel de Druiventros, Berkel Enschot, waren niet minder dan twaalf acteurs uit Star Wars, Hellraiser, Nightmare on Elmstreet en The A- Team tegelijkertijd in Nederland om handtekeningen uit te delen en op de foto te gaan met hun fans.

FOK! was erbij en had naast een zeer vermakelijke dag ook nog een exclusief interview met Dwight Schultz (Murdock) en Dirk Benedict (Face).

Ik zou zeggen, stap in de wereld die Starcon heet, een wereld die een uitermate goed alternatief biedt voor al dat jeugdig idolgeweld.

Rij-instructeur rijdt veel te hard

vw_caddy had ons via de nieuws-submit te melden:

De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige Rotterdammer van de A16 gehaald die over de snelweg met een "gangetje" van 165 kilometer per uur reed. De aangehouden man bleek van beroep rij-instructeur te zijn.

De snelheidsduivel trok de aandacht van de politie toen hij de dienders met grote snelheid inhaalde. Hierop zetten zij de achtervolging in. Na een korte achtervolging werd de man klemgereden en kon hij zonder zijn rijbewijs naar huis.

Venus Williams alweer geblesseerd

Normaalgezien werd gisteren op het prestigieuze toernooi van Berlijn de finale gespeeld tussen Amélie Mauresmo en Venus Williams. Maar Venus liet verstek gaan wegens een pijnlijke enkel.

Venus Williams won de halve finale tegen de Kroate Karolina Sprem in drie sets, maar hield aan die wedstrijd een dikke enkel over. "Mijn enkel is sterk gezwollen. Ik moet nog verder onderzocht geworden. Hopelijk is het slechts een verstuiking," aldus de Amerikaanse. De blessure komt erg ongelegen met het oog op Roland-Garros.

Amélie Mauresmo is dus de gelukkige winnares, al had ze naar eigen zeggen liever de finale gespeeld. Voor de opgedaagde toeschouwers speelde ze dan maar een exhibitiematch tegen de Russin Myskina. Na de opgave van Kim Clijsters is dit de tweede opdoffer voor de organisatoren in Berlijn.

Burgemeester Losser stapt op

Burgemeester van Losser, N. van den Nieuwboer-Langenkamp, van het CDA stapt op. Dit naar aanleiding van een tekort van anderhalf miljoen euro bij Landesgartenschau, een soort van Keukenhof met culturele activiteiten. Dit maakte een woordvoerder van de provincie Overijssel bekend.

Twee weken geleden zegde de gemeenteraad haar vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders op. Een bemiddelingspoging van de Overijsselse commissaris van de Koningin mocht daarbij niet meer baten. Hierdoor moest Van den Nieuwboer vandaag haar gedwongen vertrek bekend maken.

Vorig jaar werd de Landesgartenschau samen met de Duitse gemeente Gronau georganiseerd. De gemeenteraad verwijt het college van B&W dat de gemeenteraad niet tijdig is geďnformeerd over de financiële problemen.

Bijna vier jaar was Van den Nieuwboer burgemeester van de gemeente Losser. Over haar vertrekregeling is nog niets bekend gemaakt. Dit terwijl de fractievoorzitters achter de schermen al praten over een nieuw college. Wie de burgemeester gaat opvolgen is nog onbekend.

Pepperspray gebruikt tegen vechtende honden

Met pepperspray heeft de politie zondagavond tevergeefs geprobeerd twee vechtende honden uit elkaar te krijgen. De honden waren bij een brand in een woning in Kelpen uit de woning gehaald. Even later vlogen de twee honden elkaar buiten het huis aan en klemden elkaar in de nek. Omdat de beesten niet meer los wilde laten, spoten de agenten met pepperspray.

Eén van de agenten probeerde nog tussen de vechtende Staffordshire terriers te komen, maar zag hier gauw vanaf toen hij daarbij zelf in gevaar kwam. De dieren vochten het gevecht onderling uit. Eén van de honden vluchtte vervolgens met onbekende verwondingen de bosjes achter het brandende huis in. De hond is sindsdien niet meer terug gezien.

De woning is door de brand voor een groot deel verwoest. Bij het blussen van de brand werd een wietkwekerij gevonden. Niemand raakte bij de brand gewond en ook is de oorzaak van de brand nog onbekend. De huurder van het huis is meegenomen voor verhoor.

Bevolkingsgroei vermindert

Het aantal Nederlandse inwoners is in het eerste kwartaal van 2004 gegroeid tot 16,3 miljoen. Dit houdt in dat er in het eerste kwartaal slechts tienduizend Nederlanders bijkwamen, de laagste bevolkingsgroei sinds 1984. Dit blijkt uit de door het CBS gepubliceerde cijfers over bevolkingsgroei.

De stagnerende groei is veroorzaakt door de afname van het aantal geboren kinderen en door de afname van het aantal immigranten. Bovendien was het aantal emigranten groter dan het aantal immigranten. Verwacht wordt dat het aantal Nederlanders over heel 2004 met ongeveer 62 duizend mensen toeneemt.

Amerikaanse overheidsites niet censureren

Icoon Buitenlands nieuwsHet overgrote deel van de Amerikaanse websites van vliegvelden, overheid, kerncentrales en legerbasissen hoeft niet te worden gesloten of gecensureerd. Dit blijkt na onderzoek naar de mogelijkheid van terroristen om via die weg aan informatie te komen. Volgens de onderzoekers kan de informatie net zo makkelijk, soms zelfs makkelijker, ergens anders vandaan worden gehaald.

Na de aanslagen van elf september 2001 haalde de Amerikaanse overheid tientallen sites uit de lucht uit angst voor het “weggeven” van informatie aan terroristen. Rand Corp., het bureau dat de kwestie onderzocht, vind echter dat slechts vier van de 629 onderzochte sites echt geheime informatie bevat. Het gaat om twee websites over pijpleidingen, één over kernreactors en één over dammen.

Excuses Blair voor behandeling gevangenen

Tony Blair, de Britse premier, heeft zaterdag in een interview met een Franse krant zijn excuses aangeboden voor de mishandelingen van Irakese gevangenen door Britse militairen. Daarbij beloofde hij ook dat de soldaten die betrokken soldaten zullen worden gestraft voor hun daden.

"We bieden onze diepste excuses aan eenieder die door onze militairen is mishandeld. Dit is totaal onacceptabel", aldus Blair tegen de zender France 3. "De verantwoordelijken zullen worden gestraft in overeenstemming met de disciplinaire regels van het leger", voegde de regeringsleider daar aan toe. Het is voor het eerst dat Blair, die vanwege de “Dag van Europa” een bezoek bracht aan de Franse president, openlijk toegeeft dat de soldaten hun boekje te buiten zijn gegaan.

In Groot-Brittanië staat Blair onder grote druk, vanwege de publicatie van diverse foto’s waarop te zien is hoe Britse militairen Irakese gevangenen mishandelen. Ook zou mensenrechtenorganisatie Amnesty International vorig jaar de Britse regering hebben gewezen op wantoestanden omtrent Irakese gevangenen. Ook het Rode Kruis kwam met een rapport waarin kritiek werd geuit op de omgang van de militairen met de gevangenen.

Van Bommel in beeld bij Bayern Munchen

Mark van Bommel staat op het lijstje van Bayern Munchen om komend seizoen daar het middenveld te versterken. Van Bommel gaf al eerder aan te willen vertrekken bij PSV.

Bayern Munchen zoekt na het teleurstellende seizoen versterking voor het middenveld, van Bommel is daarvoor een kandidaat. Eerste keuze is nog altijd Torsten Frings. Mocht het niet lukken Frings te kopen van het noodlijdende Borussia Dortmund, dan is van Bommel de eerste keus.

Van Bommel heeft al met meerdere clubs gesproken, maar tot nu toe heeft dat mede door de hoge transfersom die PSV vraagt nog niks opgeleverd.

Chaos op rijksweg A17 na aanrijding

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

De rijksweg A17 ter hoogte van de Brabantse plaats Standdaarbuiten was zaterdagavond rond tien uur het toneel van een grote verkeerschaos. Vijf auto's reden tegen elkaar aan, waardoor één persoon gewond raakte.

Een automobilist wilde een auto ontwijken die de rijksweg opreed, maar kwam daarbij tegen de vangrail aan. De wagen draaide om zijn as en kwam midden op de rijbaan tot stilstand. De chauffeurs stapten uit, maar eén van hen liep na het ongeval terug naar zijn auto om de alarmlichten aan te doen. Daarbij werd hij geschept door een andere auto. Vervolgens reden twee andere wagens tegen dit voertuig aan.

Het slachtoffer is met verwondingen aan zijn been naar het ziekenhuis overgebracht.

Grote brand in Heerhugowaard

CobusNet had ons via de nieuws-submit te melden:

In het centrum van Heerhugowaard woedt sinds vanochtend een grote brand in het bowling- en partycentrum Middenwaard. Niet alleen de bowlinghal staat in brand, ook het naastgelegen cultureel centrum met theater heeft te lijden onder de vuurzee.

Acht korpsen uit Noord-Holland bestrijden het vuur. De brandweer probeert met man en macht te voorkomen dat de vlammen overslaan naar het winkelcentrum, waar onder meer twee supermarkten in zijn gevestigd.

De oorzaak van de brand, waarbij niemand gewond raakte, is nog niet bekend.


De brandweer bestrijdt met man en macht het vuur.
Met dank aan CobusNet voor de foto.

VS-soldaat op 19 mei voor krijgsraad

De Telegraaf meldt dat op 19 mei de eerste Amerikaanse soldaat, die wordt verdacht van marteling van Iraakse gevangenen in de Abu Ghraib gevangenis bij Bagdad, voor de krijgsraad zal verschijnen. De Amerikaanse generaal Mark Kimmit maakt dit gisteren bekend.

Het gaat om Jeremy Sivits, 24 jaar oud. Hij zal worden aangeklaagd voor mishandeling van gevangenen en het voornemen om andere gedetineerden en ondergeschikten te mishandelen. In Bagdad zal zijn openbare proces worden gehouden.


Iraakse gevangene in het nauw gedreven door honden van Amerikaanse militairen


Inmiddels duiken er steeds meer foto's van de mishandelingen op, wat minister van Defensie Rumsfeld eerder al vreesde. Zo publiceert The New Yorker vandaag een nieuwe foto, waarop te zien is hoe een Iraakse gevangene doodsangsten uitstaat, doordat hij in het nauw gedreven wordt door honden van de Amerikaanse militie. Andere foto's laten Iraakse gevangenen bloedend op de grond zien.

Momenteel wordt tevens onderzocht of er sprake is geweest van moord en verkrachtingen in de Iraakse gevangenissen. Dit zou blijken volgens de republikeinse senator Lindsey Graham. Hij gaf geen verdere details.

-
Een hele serie van de gewraakte foto's.
Hier zijn schokkende foto's te vinden.
Hier ook.

Veel criminaliteit bij tankstations

Icoon Binnenlands nieuws Steeds meer tankstations hebben te kampen met criminaliteit. Zo zijn delicten als tanken zonder betalen, winkeldiefstal, discriminatie en vernielingen aan de orde van de dag. Dit blijkt uit enquętes van de Bovag en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), zo meldt het AD vandaag.

Met name allochtone mannen zorgen voor veel criminaliteit rond de stations. Door een nieuwe vorm van criminaliteit toe te passen, die de Bovag veel zorgen baart, hopen de veelal jonge allochtone mannen om meer status te krijgen in de groep. Het gaat hierbij om het zogenaamde 'overvalletje spelen'. "De buit is vaak gering, hooguit zo'n 300 euro. Maar de geestelijke schade bij het personeel is erg groot", aldus De Vries van Bovag.

Op jaarbasis bedraagt de schade 18 miljoen euro, ofwel 4000 euro per tankstation gemiddeld. Op de vrijdagavonden en de zaterdagavonden gaan de tankstations het meest gebukt onder de criminaliteit. Zondagmiddag is het wat criminaliteit betreft het rustigst, aldus het KLPD. Pomphouders nemen voortdurend maatregelen om criminaliteit tegen te gaan.

Moya wint Masters-toernooi Rome

Carlos Moya heeft op overtuigende wijze het Masters-toernooi van Rome gewonnen. Hij versloeg in de finale Argentijn David Nalbandian met grote cijfers.

In de eindstrijd van het toernooi van Rome, verpulverde de Spanjaard Nalbandian: 6-3 6-3 6-1. Nalbandian kon geen grip krijgen op een fantastisch Moya, die met goede services en sterke forehands de Argentijn geen schijn van kans gaf. Nalbandian kon niet meer dan bewonderend toekijken.

Moya won zo zijn derde toernooi van het jaar, en de zeventiende in totaal. In de Champions Race zal Moya nu de tweede plaats bezetten achter Roger Federer.

Voetbal: Kampioen Spanje bekend

Valencia CF is landskampioen van Spanje geworden. Het versloeg in een uitwedstrijd Sevilla met 2-0. Vicente en Rubén Baraja maakten de goals voor Valencia, dat hiermee voor de zesde keer kampioen van Spanje werd. Afgelopen donderdag bereikte Valencia ook al de finale in de UEFA Cup.

Concurrenten Real Madrid en Barcelona verloren zaterdag allebei, met respectievelijk 3-2 en 1-0 van Real Mallorca en Celta de Vigo, door de winst van Valencia van zondag werd het verschil in punten zo groot (7 met Real Madrid en 8 met Barcelona) dat het kampioenschap twee speelronden voor het eind beslist is. Real Madrid en Barcelona zullen in de laatste duels gaan strijden om de tweede plaats in de Primera División, ook Deportivo La Coruńa heeft hier nog een kleine kans op.
Logo Valencia

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Competitiemanager

[update] Brand bij Broomchemie Terneuzen

Icoon Binnenlands nieuwsIn Terneuzen is vanavond alarm geslagen bij het chemisch bedrijf Broomchemie. Een oplegger met waterstof staat in brand. De wegen rond het bedrijf zijn afgezet. Ook het scheepvaartverkeer in het nabijgelegen kanaal van Gent naar Terneuzen is stilgelegd. In het stadhuis van Terneuzen is een crisisteam ingericht. Het is nog niet bekend of er bij de brand gewonden zijn gevallen.

Bij Broomchemie worden onder meer broomhoudende vlamvertragers gemaakt. Deze worden gebruikt in kunststofproducten, textiel en elektronica. Broomchemie raakte begin 2001 in opspraak, omdat Rijkswaterstaat hoge concentraties van de brandvertrager HBCD vond in visdiefjes in de omgeving van de fabriek. Greenpeace protesteert al jaren tegen het gebruik door het bedrijf van de uiterst giftige stof broom. Vorige week hield de milieu-organisatie nog een demonstratie bij de ingang van Broomchemie.

Update 23:55 uur
In de loop van de avond heeft de brandweer het vuur onder controle gekregen. Er zijn geen gewonden gevallen. De brand was ontstaan door een lek in een cilinder met waterstof. Andere cilinders werden met waterkanonnen constant gekoeld gehouden, om te voorkomen dat deze ook vlam zouden vatten. Omdat er in eerste instantie vrees bestond voor een explosie werd groot alarm geslagen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1263
review
Endless Ocean Luminous
review
Dragon's Dogma II
special
Random Pics van de Dag #1262
review
Tales of Kenzera: ZAU
special
Random Pics van de Dag #1261
©FOK.nl e.a.