Mabel en Friso wassen handen in onschuld

Prins Johan Friso en Mabel Wisse Smit houden vol dat ze niet gelogen hebben over de relatie die Mabel vijftien jaar geleden had met maffiabaas Klaas Bruinsma. Het tweetal blijft er bij dat Mabel nooit een liefdesaffaire of een zakelijke relatie met Bruinsma heeft gehad. Dit bleek in het TV-interview dat de NOS had met het aanstaande echtpaar.

Premier Jan Peter Balkenende besloot naar aanleiding van de problemen over de contacten van Mabel met de drugsbaron Klaas Bruinsma geen toestemming voor het huwelijk te vragen aan het parlement. Friso verliest hierdoor zijn rechten op de kroon en zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis. Aanstaande zaterdag zal het paar in Delft in het huwelijk treden.

De prins denkt dat het Koninklijk Huis zo geworteld is in de samenleving, dat de commotie over zijn verloving met Mabel Wisse Smit geen blijvende schade voor het instituut heeft opgeleverd. Mabel zegt het door de hele affaire wel erg zwaar te hebben gehad. Volgens het paar is premier Balkenende niet fout voorgelicht, maar onvolledig. De media kreeg een veeg uit de pan. Friso noemde het "ronduit schandalig" zoals de media over de kwestie en vooral over Mabel hebben geschreven. Het verhaal van Bruinsma's lijfwacht Charlie da Silva, dat de kwestie in een stroomversnelling bracht, was "ongelofelijke onzin", aldus Mabel. "Ik dacht: Dit gaat niemand ooit geloven."

De prins had al met onzin in de media te maken toen de serieuze pers de roddelbladen naschreven dat hij homo was. Hij zag zich uiteindelijk genoodzaakt de Rijksvoorlichtingsdienst te laten ontkennen. "Dat was heel vervelend." De prins vond het naar dat hij andere mensen met de mededeling moest kwetsen, maar er zat niets anders meer op. Hij voelde zich "gechanteerd door de media omdat ze denken dat je op zo'n gevoelig punt niks zegt".