Nu ook Manneken Pis voor blinden

Het standbeeld van Manneken Pis in de Belgische hoofdstad Brussel is een grote toeristische trekpleister. Vrijwel elke toerist wil het beeldje dan ook bezichtigen. Blinde toeristen hebben hier echter niks aan. Zij 'zien' onder andere met hun handen en laat het beeldje nu net achter een hek staan.

De Belgische gemeente Geraardsbergen, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, heeft hier wat op gevonden. In het stadhuis van de plaats is een dubbelganger van het plassende mannetje te bewonderen én te bevoelen. Het beeldje in Geraardsbergen is 160 jaar ouder dan de echte Manneken Pis en heeft een eigen geschiedenis, die in drie talen in braille op de sokkel is aangebracht.

Het beeldje werd in 1459 op een fontein geplaatst, nadat de Gentenaren in 1452 het originele beeld, een leeuw, gestolen hadden. De fontein aan de Brugstraat werd in 1835 afgebroken, maar het beeldje bleef bewaard. Hoewel de 'lathoenen mannekin' al jaren onder de pui van het stadhuis te bezichtigen was, kan men nu dus ook voelen hoe het beeld in elkaar zit.