Bush lanceert Irak-onderzoek

IrakDe Amerikaanse regering zal deze week een onafhankelijk onderzoek aankondigen naar de informatie afkomstig van veiligheidsdiensten in de aanloop naar de oorlog in Irak. Medewerkers van de regering lieten weten dat hierbij tevens eventuele foute inschattingen omtrent de vermeende massavernietigingswapens zullen worden onderzocht. President Bush had eerder aangegeven tegen een dergelijk onderzoek te zijn, maar stond de laatste tijd onder steeds groter wordende druk vanuit het Congres.

Vorige week nog zei David Kay, voormalig hoofd van de Amerikaanse wapeninspecteurs, dat het erop leek dat Irak geen onconventionele wapens bezat. De onderzoekscommissie zal uit negen mensen bestaan, waaronder zowel Democraten en Republikeinen als experts van buiten de regering. Het team zal een jaar de tijd krijgen om alles te onderzoeken.

Afgelopen vrijdag verklaarde Bush dat ook hij wilde weten waarom de informatie vooraf wees op chemische en biologische wapens in Irak, terwijl ze in werkelijkheid niet zijn gevonden. "Ik wil dat de Amerikaanse burgers weten, dat ook ik wil weten hoe het echt zit", vertelde hij de journalisten. Sommige analisten zeggen dat het Witte Huis hiermee lijkt te erkennen dat er wellicht geen wapens in Irak zullen worden gevonden. Eerdere verzoeken om een dergelijk onderzoek had Bush tot nu toe afgewezen.

Vanwege de Amerikaanse presidentsverkiezingen dit jaar ligt het onderwerp extra gevoelig. Het onderzoek, waar om die reden door de Democraten bijzonder op werd aangedrongen, zal echter pas over een jaar met resultaten komen en lijkt daarmee over de verkiezingen heen te zijn getild. Bovendien lijkt de kwestie van de massavernietigingswapens bij een groot deel van de Amerikaanse bevolking geen echte rol van betekenis te spelen en zien zij in de verdrijving van Saddam voldoende rechtvaardiging voor de oorlog.