Stephen Kings 'It' engste tv-programma

SubheaderHet verhaal van horrorschrijver Stephen King, over een demonische clown die een rustig plaatsje in New England terroriseert, is door luisteraars van de BBC gekozen tot het meest griezelige televisieprogramma aller tijden. De verfilming van Kings bestseller 'It' versloeg daarmee onder meer 'The Twilight Zone', 'The X-Files' en 'Twin Peaks'.

In de miniserie uit 1990 speelt Tim Curry de rol van Pennywise, een kwaadaardige kracht die de vorm van een clown aangenomen heeft en verantwoordelijk is voor een rits van moorden. "I am everything you were ever afraid of", zegt de clown op een gegeven moment over zichzelf tegen enkele doodsbange kinderen. "The X-files", de met een Emmy bekroonde serie waarin FBI agenten paranormale en buitenaardse zaken onderzoeken, eindigde eervol op de tweede plaats.

"Ghostwatch" van de BBC eindigde op de derde plaats. Deze documentaire uit 1992 over paranormale verschijnselen, bevatte onder andere, tot grote ontzetting van presentator Michael Parkinson, een scène waarin er een 'geest' in de studio verscheen. "Tales of the Unexpected", een serie gebaseerd op de korte verhalen van Roald Dahl, steevast met een onverwachte wending aan het einde, werd vierde. De serie werd begin jaren tachtig in Nederland door de TROS op de buis gebracht.