Egyptische steun v. Frans hoofddoekverbod

RonaldV had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Eén van de hoogste autoriteiten van de vooraanstaande soennitische universiteit Al-Azhar in Cairo heeft onverwacht westerse landen, met Frankrijk voorop, gesteund bij plannen om opzichtige religieuze symbolen - zoals crucifixes, hoofddoekjes en keppeltjes - op openbare scholen en overheidsgebouwen bij wet te verbieden. Volgens hem heeft Frankrijk daar het volste recht toe.

"De sluier is een goddelijke verplichting voor islamitische vrouwen en geen moslim mag zich daartegen verzetten. Deze verplichting is echter alleen geldig als de vrouw in een islamitisch land woont. Als ze in een niet-Islamitisch land zoals Frankrijk woont heeft zo'n land het volste recht om zich tegen de sluier te verzetten," aldus de sjeik ter gelegenheid van het bezoek van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy aan Egypte.

"Ik sta een niet-moslim niet toe om zich te bemoeien met moslimzaken, net zoals ik me niet mag bemoeien met niet-moslimzaken." Verwijzend naar de Koran benadrukte hij dat een moslim die in een niet-moslimland woont echt geen goddelijke straf hoeft te vrezen.

De Franse minister benadrukte bij de gelegenheid nog eens de Franse gehechtheid aan de scheiding van kerk en staat. Die is volgens hem juist bedoeld om de neutraliteit van openbaar onderwijs te garanderen, en niet bedoeld om iemand te vernederen.

Het deze maand door president Chirac voorgenomen sluierverbod leidde eerder tot felle protesten in de Arabische en moslimwereld. In Egypte zelf bijvoorbeeld is ook lang niet iedereen het eens met de sjeik. Zo verklaarde de radicale pro-Palestijnse moslimbroederschap dat de sluier geen religieus teken, maar een religieuze plicht is. Volgens hen zal door een verbod de haat tussen Frankrijk en moslims alleen maar toenemen.