Westerse kritiek op anti-jodenpraat

De ongekend harde aanval die de Maleisische premier Mahathir Mohammed gisteren deed op de Joodse gemeenschap, is in slechte aarde gevallen bij de Westerse landen. Mahathir zei gisteren, bij de opening van een islamitische conferentie van 57 moslimlanden, dat moslims hun hersens en spierkracht moeten gebruiken om de joden te bevechten "die de wereld regeren''.

Volgens de Maleisische premier "regeren de joden de wereld bij volmacht, maar kunnen 1,3 miljard moslims niet door een paar miljoen joden worden verslagen".

Australië en de Europese Unie hebben vandaag kritiek geleverd op de uitspraken. Italië, EU-voorzitter, wil dat de opmerkingen later vandaag op een EU-bijeenkomst formeel worden veroordeeld. De Australische premier John Howard noemde de uitspraken "beledigend en gevaarlijk".

Arabische leiders scharen zich echter achter Mahathir. Jemen zei dat de Maleisische premier gewoon de feiten had verteld. Egypte vond dat de uitspraken uit zijn verband zijn gerukt. De Maleisische minister van Buitenlandse Zaken verzachtte vandaag de uitspraken enigszins. Hij zei dat de islam zeker niet anti-joods is. "Het enige probleem met joden is ontstaan toen de staat Israël werd gecreëerd". Volgens hem zijn joden in Maleisië nog steeds welkom.