EU Hof: Nederland schendt mensenrechten

Farzin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nederland is hardhandig op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Rechten voor de Mens. De behandeling die gevangenen krijgen in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zijn inhumaan, mensonwaardig en een schending van de mensenrechten.

De zaak was aangespannen door drugsbaron Kobus L. die jaren vast zat in de EBI in Vught. Het Hof maakt bezwaar tegen het feit dat hij al die jaren wekelijks is onderworpen aan vernederende visitaties, waarbij hij zich moest uitkleden en inspectie van alle lichaamsopeningen moest ondergaan. Deze visitaties in combinatie met de overige veiligheids- en controlemaatregelen schenden volgens het Hof artikel 3 van het Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kobus L., bijgenaamd Kobus de zigeuner, verbleef ruim zes jaar in de strengste gevangenis van Nederland, tot aan zijn overplaatsing naar een inrichting met een milder regime in januari 2001. Hij belandde in de EBI, omdat hij als zeer vluchtgevaarlijk werd beschouwd. De man zit een straf van 15 jaar uit voor drugshandel in een crimineel samenwerkingsverband. Volgens het dossier van justitie wist Kobus zich omringd door kampers (bewoners van een woonwagenkamp) die ieder voor zich een uitgebreid crimineel verleden hadden en op hun beurt weer leiding gaven aan criminele organisaties. Kobus importeerde heroïne uit India, hennep uit Nigeria, hasj uit Marokko en exporteerde onder andere amfetamine en XTC.

De advocaat van L., Stein Franken, heeft het ministerie van Justitie gevraagd zijn cliënt onmiddellijk vrij te laten. Het ministerie heeft dat verzoek afgewezen.