Primitieve vis mogelijk voorouder mens

Snipah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de meest recente onderzoeken blijkt dat de oorsprong van de mensen nog verder terug te voeren is dan de aapachtigen, die nu wel zo'n beetje geaccepteerd zijn als onze voorouders. Onderzoek naar een tandenloze Haikou-vis, die luistert naar de wetenschappelijke naam "Haikouichthy" is waarschijnlijk de oudst bekende voorouder van alle gewervelde soorten uit deze era, en daarmee ook de voorouder van de mens.

Fossiele resten van deze vis, die te dateren zijn op een leeftijd van ca. 530 miljoen jaar, werden in 1997 voor het eerst aangetroffen in Haikou, in de buurt van Kunming, de hoofdstad van de Chinese provincie Yunnan. De onderzoeken zijn uitgevoerd door de Chinese paleontoloog Shu Degan, in samenwerking met studenten uit Japan, Groot Britannië en Frankrijk.

De bevindingen van dit onderzoek zijn gepubliceerd in een artikel in de jongste editie van het gerenomeerde wetenschapstijdschrift Nature. In dit artikel wordt aangetoond dat de aanwezigheid van een schedel en ruggegraat in de fossiele Haikouichthy hoogst waarschijnlijk het bewijs is dat deze vis in feite het eerste gewervelde dier op aarde was.

De vroege aardse fauna kende feitelijk twee hoofdgroepen binnen het dierenrijk, de gewervelden en de ongewervelden. Al bijna 200 jaar spitst het paleontologisch onderzoek zich ondermeer op het bestaan van een "missing link" tussen deze twee groepen. Vele hypotheses zijn geoppert door zoölogen en biologen, die evenvaak met elkaar botsen. Het lijkt er op dat de vondst van deze fossielen in 1997 daar voor het eerst enige tastbare bewijzen voor bracht.

In 1999 werden er opnieuw fossiele resten van de Haikou-vis gevonden. Volgens de professor is het vinden van de fossiele resten van de meest primitieve gewervelde een hoofddoel op zich geworden, net zoals de zoektocht naar de vroegste mensachtige. Deze vondsten brachten het bestaan van primitieve gewervelden in ieder geval weer 50 miljoen jaar verder terug in de tijd.