Linkse partijen willen ander drugsbeleid

nirvana had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De PvdA, GroenLinks en SP willen een 'fundamenteel debat' in het parlement over het drugsbeleid in Nederland. Vanwege de overbelasting van rechterlijke macht en gevangeniswezen willen de partijen dat de Tweede Kamer de drugsbestrijding ingrijpend gaat herzien.

Voornaamste probleem is dat bijvoorbeeld lieden die gepakt worden voor drugssmokkel enorm veel capaciteit vergen van justitie en het gevangeniswezen. Zoveel dat misdadigers die fysiek slachtoffers maken, zoals straatrovers en inbrekers, soms niet kunnen worden vervolgd.

Volgens PvdA'er Aleid Wolfsen moet de hele strafrechtspleging worden herzien. Met instemming haalt hij de Amsterdamse scheidend rechtpresident Reurt Gisolf aan, die vorige week van zich deed spreken met een pleidooi voor het uit het strafrecht halen van drugs. Volgens Gisolf leidt het verboden zijn van drugs tot illegale handel en zwarte winsten, en heeft het zo een corrumperend effect op de samenleving.

Kamerlid Jan de Wit van de SP vindt dat de rechtspleging is vastgelopen op alle fronten. De doorsnee Nederlander ziet volgens hem dat zijn aangifte blijft liggen, terwijl justitie wel zwaar inzet op de aanpak van de drugssmokkel.

GroenLinks wil minder controle op Schiphol, zodat justitie minder tijd kwijt zal zijn aan strafzaken tegen koeriers.

Minister Donner

Minister Donner van Justitie is bereid tot een 'grondige' gedachtenwisseling over zijn prioriteiten in de rechtspleging. Hij ziet echter geen reden tot stoppen met de harde aanpak van drugssmokkelaars en dealers. Volgens hem moet Nederland de drugs blijven bestrijden als een maatschappelijk kwaad.

In het voorstel van GroenLinks ziet Donner niets, dat zou volgens hem de import van cocaïne doen toenemen. Voor Schiphol wil Donner de controle op hetzelfde niveau houden, maar buitenlandse koeriers met een kleine hoeveelheid drugs bij zich wil hij terugsturen naar hun land van herkomst.