PvdA: 'Verloren jaren met Balkenende'

De jaren 2002 en 2003 met Balkenende zijn verloren jaren, meent PvdA-leider Jeltje Van Nieuwenhoven. Ze zei dit vanochtend tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Door onvoldoende geld voor integratie, lerarentekort, wachtlijsten en veiligheid beschikbaar te stellen, vertoont het kabinet volgens Van Nieuwenhoven "uitstelgedrag".

Van Nieuwenhoven zei dat de PvdA een aantal alternatieve beleidsvoornemens had laten doorrekenen. Het financieringstekort zou daardoor 0,2% hoger uitkomen, maar exacte cijfer kon ze niet geven. Daarmee kwam ze behoorlijk in problemen toen VVD-leider Zalm haar daarnaar vroeg: "Ik ga met u niet in debat over cijfers'', zei ze. ''Daar weet u meer van."

Onderwijs

De klacht van de PvdA dat er te weinig geld gaat naar het onderwijs wordt gedeeld door schoolleiders en organisaties van werkgevers en werknemers in het onderwijs. Volgens hen is er zeker 3 miljard euro extra nodig voor het onderwijs. Om de eis kracht bij te zetten worden vandaag acties op scholen gevoerd. Volgens de organisaties stelt het kabinet veel te weinig geld beschikbaar om alle beloftes waar te maken.

Voorzitter van de onderwijsbond AOb, W. Dresscher, sprak zelfs van een ,,vertrouwensbreuk'' tussen onderwijs en kabinet. De problemen spelen al jaren, aldus Dresscher. De werkdruk wordt steeds groter. Van het huidige lerarenkorps is in 2010 de helft met pensioen en ook de bezuinigingen op de Melkertbanen treffen het onderwijs.