Camera's in cel Van Der G. geoorloofd

Er is wettelijk niets mis met het cameratoezicht in de cel van Volkert van der G., zo heeft de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtspleging en Jeugdbescherming geoordeeld. Eerder had de Raad zich uitgesproken tegen de aanwezigheid van camera's in de cel van Van der G., maar dat betrof de situatie tot begin juli. De toenmalige minister van Justitie Korthals verruimde hierop met een noodmaatregel de mogelijkheden om gedetineerden met camera's te observeren. Onder de nieuwe regels is permanent cameratoezicht in cellen van verdachten wel geoorloofd.

De advocaten van de verdachte van de moord op Fortuyn zijn zeer teleurgesteld over het oordeel van de beroepscommissie. Vanmiddag zullen ze met Van der G. overleggen of er bij het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg een klacht moet worden ingediend tegen de Nederlandse staat.

Het is niet bekend wat de gevolgen zijn voor de hongerstaking van Van der G. De 33-jarige Hardewijker eet sinds 12 juli niet meer uit protest tegen onder meer de aanwezigheid van een camera in zijn cel.