A'dam gaat de 'harde kern' aanpakken

Amsterdam gaat korte metten maken met de groep zwaarste jeugdcriminelen die in de stad rondhangen. Er is een speciaal rechercheteam opgericht om de stad te ontdoen van de circa 1.500 crimineelste jongeren tussen de 12 en 24 jaar, van wie ruim 1.000 met naam en toenaam bekend zijn.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen (PvdA) vindt dat er nu veel te beperkt gekeken wordt naar opgepakte daders: ''De grote ellende zit bij de veelplegers. Die jongeren moet je niet alleen beoordelen op het misdrijf dat ze op dat moment hebben gepleegd, maar ook op hun verleden''. Op die manier zou het mogelijk zijn de harde kern van jeugdcriminelen langer van de straat te houden. ''Of ze worden zwaarder gestraft, of ze worden in een instelling voor resocialisatie geplaatst,'' zegt Cohen, die de rechtbank in Amsterdam bereid heeft gevonden daaraan mee te werken.

De eerste taak van het rechercheteam zal zijn de volledige groep van zware jeugdcriminelen in kaart te brengen. Het gaat om jongeren die de laatste tijd ten minste twee keer een zwaar misdrijf hebben gepleegd. Relatief gezien gaat het vaak gaat het om Marokkanen, Surinamers en Antillianen. Ongeveer 35% woont in de Westelijke Tuinsteden, 20% in Zuidoost en 15% in Oost. Het team begint in Amsterdam-West.

In totaal wonen in Amsterdam zo'n 50.000 jongemannen tussen de 12-24 jaar: 3% daarvan wordt dus gezien als de 'harde kern' (opgepakt voor minstens 2 geweldsmisdrijven).