Vliegtuigen botsen bijna boven Engeland

Drie dagen na het ongeluk met de twee vliegtuigen in het zuiden van Duitsland, zijn donderdagavond boven de Britse stad Bristol twee passagiersvliegtuigen van British Airways (BA) gevaarlijk dicht bij elkaar in de buurt gekomen. Een botsing van de twee vliegtuigen werd op het nippertje voorkomen.

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij verklaarde dat in beide toestellen het automatische waarschuwingssysteem (TCAS) in werking trad toen de vliegtuigen boven de luchthaven van de stad elkaar op driehonderd meter waren genaderd. Door het TCAS-systeem werden beiden vliegtuigen van elkaar weggeleid.

Het incident had plaats toen een toestel van het type Embraer 145 met 43 inzittenden de landing inzette, terwijl het andere vliegtuig, een Dash 8 met 22 mensen aan boord, net was opgestegen. De piloot van de Embraer vloog te laag, aldus de zegsman van BA.

,,Het waarschuwingssysteem heeft precies dat gedaan waarvoor het gebouwd is en elk risico van een botsing geëlimineerd'', aldus de woordvoerder.
Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat de passagiers iets van het incident hebben gemerkt. De luchtvaartautoriteiten hebben een onderzoek ingesteld.