Extremisten kopen Nederlandse moskeeën op

Ray_16v had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Marokkaanse moskeeën in Nederland worden opgekocht door extremisten uit het Midden-Oosten. Op deze manier kunnen zijn hun fundamentalistische ideologie verbreiden. Diverse voorlieden uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap zeggen dat de extremisten een sterk politiek geladen islam opdringen aan de veel gematigder Marokkanen in Nederland.

Abdoe Menehbi, voorzitter van de Stedelijke Marokkaanse Raad bij de gemeente Amsterdam, zegt dat dit bijvoorbeeld gebeurde met de Arrahmanemoskee in de Amsterdamse Pijp. Menehbi en andere buurtbewoners protesteerden tegen de overname, maar stadsdeel en politie hielden hen voor dat de eigenaar van het pand het voor het zeggen had. Het nieuwe bestuur liet moskeebezoekers desnoods door de politie verwijderen. Velen haakten af en gingen naar een andere moskee in de buurt.

Vorige week kwam de Arrahmane moskee voor in de 'Nova'-reportages. De imam gispte Arabische leiders die zich tegen zelfmoordaanslagen keren.

Breed verschijnsel

Op welke schaal extremistische islamisten in Nederland moskeeën opkopen, is niet duidelijk. Volgens Ahmed Aboutaleb, directeur van landelijk centrum voor multiculturele ontwikkeling Forum, is het een breed verschijnsel.

Gisteren, op een bijeenkomst in de Amsterdamse Moses en Aaronkerk, lieten veel Marokkaanse politici en kaderleden merken dat ze er genoeg van hebben dat fundamentalisten de Marokkanen een slechte naam bezorgen.


Zie Trouw voor het gehele artikel.