Israël bezet Bethlehem en Tul Karm

Met een overmacht aan tanks en pantservoertuigen is het Israëlisch leger vandaag de Palestijnse steden Bethlehem en Tul Karm binnengetrokken. Vanacht werd de stad Qalqiya al bezet. De stad Ramallah, waar Arafat nog steeds vastzit, is uitgeroepen tot oorlogsgebied. Dat betekent dat er geen journalisten meer mogen zijn. Zondag werd er een Amerikaanse verslaggever in de rug geschoten, hij ligt in een ziekenhuis in de stad.

Bomexplosie in Jeruzalem
Bij een bomexplosie in Jeruzalem is vanavond een dode gevallen. Drie Israëliërs raakten gewond. De bom ontplofte toen een Israëlische politieagent een auto van een Palestijn wilde onderzoeken. Op het moment dat hij de deur open deed, blies de man zich op.

Islamitische conferentie veroordeelt Israël
De Islamitische conferentie in Maleisië heeft het Israëlische geweld van de afgelopen dagen streng veroordeeld. In de slotverklaring van de eerste dag van de top, waaraan 57 Islamitische landen meedoen, wordt Israël beschuldigd van het ontketenen van een oorlog in het Midden-Oosten. Ook wordt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen om de Palestijnen te beschermen. De Islamitische landen, variërend van Albanië in Europa tot Mozambique in Afrika, komen in Maleisië samen om de definitie van terrorisme en de wortels ervan te bespreken.

Als Israël het conflict niet de-escaleert, moet de wereld het dwingen om dat te doen, zei de Maleisische premier maandag. Hij noemde Palestijnse zelfmoordenaars en Israëlische soldaten beiden terroristen. Mahathir Mohamad vertelde de conferentie: “De holocaust heeft de joden niet verslagen. Een tweede met Arabieren als slachtoffers zal de Arabieren ook niet verslaan.”

De Europese Unie wil dat er zo snel mogelijk overleg komt tussen internationale vertegenwoordigers en Yasser Arafat. De EU zal daarover maandag in Jeruzalem praten met Amerikanen, Russen en VN-vertegenwoordigers. Dat maakte EU-buitenlandcoördinator Javier Solana vandaag bekend.

Vorige berichten:
31/3: Israël: soldaten pesten Palestijnen met porno
31/3: Doden bij aanslagen in Israël
30/3: Bomaanslag Tel Aviv, Arafat geïsoleerd

Foto: Palestine Chronicle