Hans Wiegel zou premierschap overwegen

Het politieke orakel uit het Noorden, VVD-coryfee Hans Wiegel, heeft klare taal gesproken vanmiddag in het programma Buitenhof op Nederland 3.

Wiegel vindt dat de VVD de komende weken in de verkiezingscampagne de sterkste troeven moet inzetten. Er moet duidelijk gemaakt worden op welke punten de VVD het eens is met Paars, zoals het beleid van minister Zalm. Die moet dan ook een prominente rol gaan vervullen.
De zaken waar de VVD het niet eens is met Paars, daar moeten de kamerleden van de VVD worden ingezet die daar wel de afgelopen vier jaar op gehamerd hebben. Zoals bijvoorbeeld kamerlid Kamp inzake het asielbeleid.

Premier

De VVD moet een samenwerking met Pim Fortuyn zeker niet uitsluiten, vindt Wiegel. Zelf wil hij overwegen om premier te worden, mocht men hem vragen voor een kabinet VVD-CDA-LN-LPF. Een Paars 3 kabinet is volgens Wiegel uit den boze. Probleem is alleen dat nu bijvoorbeeld Minister Jorritsma al op voorhand zegt niet te willen samenwerken met Fortuyn. Dijkstal laat wel een opening over, daar moet nu duidelijkheid over komen vindt Wiegel. De kans op een dergelijk kabinet acht Wiegel overigens klein, omdat LN en LPF vooral VVD kiezers trekken.

"Aan de kiezer moet duidelijk gemaakt worden dat een stem op Pim, eigenlijk een stem is voor Ad als premier", aldus Wiegel. Mocht de VVD verliezen bij de verkiezingen, dan moet zij in de oppositie gaan is zijn mening.

Fortuyn

Fortuyn moet vooral aangesproken worden op inhoudelijke punten meent Wiegel, die grote bewondering heeft voor de manier waarop Fortuyn campagne voert. Het standpunt Vol=Vol kan bijvoorbeeld niet voor asielzoekers die echt met de dood bedreigd worden, aldus wiegel, die erkende dat het asielprobleem hard aangepakt moet worden. Ook allochtonen die zich hier niet gedragen mogen wat hem betreft keihard aangepakt worden.

Kok

Overigens sluit Wiegel niet uit dat premier Kok terugkomt op zijn besluit politiek Den Haag te verlaten. Wellicht kiest Kok voor "nog een rondje", na het dramatische vertoon van Melkert in het debat met Fortuyn. Wiegel vond Melkert "nog slechter" dan VVD'er Dijkstal.