Rosenmöller valt misdaadretoriek fel aan

GroenLinks leider Paul Rosenmöller hekelt de wijze waarop PvdA, VVD en CDA de criminaliteit in Nederland willen bestrijden. Hard, hol en dom vindt hij die. Het paarse beleid van de afgelopen acht jaar heeft weinig resultaat geboekt, meent hij. Meer politie op straat heeft niet gezorgd voor een groter gevoel van veiligheid.

Rosenmöller sprak vandaag tijdens een spreekbeurt in Almere. Hij zei daar dat de grote partijen in de verkiezingscampagne over elkaar heen buitelen om 'kampioen crimefighter' te worden, maar resultaten worden niet geboekt. De oplossingen die ze aanbieden zijn ,,hard maar niet smart'', vindt Rosenmöller. ,,Niets is hen te dol. CDA-fractieleider laat zichzelf in de boeien slaan; zijn PvdA-collega Melkert wil draaideurcriminelen zo hard aanpakken dat de cellen binnen mum van tijd nog voller zitten''.

GroenLinks ziet meer in een betere balans tussen repressie en het aanpakken van de oorzaken van crimineel gedrag. Bij veelplegers moet de nadruk liggen op reclassering, zodat zij uit de spiraal van misdaad en straf gehaald worden - desnoods onder dwang. Aan de automatische vrijlating die een gevangene nu krijgt, na 2/3 van de straf te hebben uitgezeten, wil GroenLinks voorwaarden stellen.

Rosenmöller haalde in Almere ook zijn stokpaardje van stal om softdrugs te legaliseren en harddrugsverstrekking onder medisch toezicht toe te staan. Hiermee worden druggebruikers uit de criminele sfeer gehaald.